Nederland heeft de potentie bij de top vijf ict-landen te behoren. Automatisering is goed voor de helft van ’s lands productiviteitsstijging, en schept werk voor zo’n 200.000 mensen.
Volgend jaar zal aan de ict-branche en haar producten zo’n 40 miljard euro uitgegeven worden. Die stellingen en feiten slingerde de werkgroep Ict-en-kennis de afgelopen week de wereld in. Ze zijn te lezen in het rapport ‘Samen, strategisch en sterker’. De commissie adviseert de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs en Wetenschappen om per jaar 230 miljoen gulden extra uit te trekken voor ict-onderzoek, om te zorgen dat Nederland ook op dit gebied een toppositie inneemt.
De commissie is de zoveelste die door ministers in het leven is geroepen om uit te zoeken wat er moet gebeuren om het land te laten meetellen in de wereld van informatie- en communicatietechnologie. De taakgroep ‘Ict-en-kennis’ onder leiding van Le Pair werd voorafgegaan door ‘Werken aan ict’ van Risseeuw en ‘Ict en de stad’ van Cerfontaine. Verwacht worden onder meer nog de conclusies van de commissies ‘Ict en overheid’ en ‘Grondrechten in het digitale tijdperk’.
Eén voor één keren ’s land raadsheren terug naar het hof en voorzien de koning van advies. Hun conclusies zijn zo duidelijk als ze talrijk zijn. Voorwaarts! Nederland moet het gebruik van internet stimuleren bij de bevolking. Het onderwijs moet hervormd, het onderzoek gestimuleerd en het bedrijfsleven gefaciliteerd.
Wie in het land rekent er eigenlijk uit of met het opvolgen van al deze adviezen tegelijk de positie van Nederland inderdaad verbetert? De oud-directeur van Getronics stuurt ons naar rechts, de directeur van Schiphol wil de lucht in en de voormalig directeur van de stichting Technische Wetenschappen Le Pair adviseert een ferme trap op het gas. Met zoveel chauffeurs tegelijk liggen onbedoelde ongelukken voor de hand. Het lijkt tijd voor een geïntegreerde inspanning om Nederland in de top vijf te krijgen. Is het geheel straks echt groter dan de som der delen?