Ict-dienstverlener Logica ondervindt in de Benelux nog veel hinder van de slechte economie en de afwachtende overheidssector. Over het derde kwartaal (Q3) van 2010 boekte het bedrijf in deze regio 12 procent minder omzet dan een jaar eerder. Na correctie voor acquisities en verkopen van activiteiten blijft de daling beperkt tot 7 procent. Op groepsniveau bleef de omzet gelijk aan die van het derde kwartaal van 2009, blijkt uit de kwartaalcijfers van de dienstverlener.
De omzet in de Benelux bleef in het derde kwartaal steken op 110 miljoen pond, ongeveer 126 miljoen euro. De Logica-groep boekte in deze periode in totaal een omzet van 863 miljoen pond, zo’n 990 miljoen euro. De meeste omzetgroei (7 procent) zit in outsourcingsactiviteiten, terwijl Consulting en Professional Services elk daalden met 4 procent. Het verslag over de kwartaalcijfers noemt geen winstcijfers.
Behalve in de Benelux lieten ook de activiteiten van Logica in het Verenigd Koninkrijk een omzetdaling zien: 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de andere bedrijfsregio’s (Frankrijk, Noord- en Centraal-Europa, Zweden en Internationaal) groeide de omzet, in Zweden zelfs met 13 procent.
Publieke sector
Logica houdt er in de Benelux mee rekening dat de publieke sector tenminste tot het eind van 2010 slechts mondjesmaat beslissingen neemt over nieuwe investeringen. Achterblijvende opdrachten in deze sector worden gedeeltelijk gecompenseerd door aantrekkende vraag in de financiële sector. Zo sloot de ict-dienstverlener in het derde kwartaal van 2010 een vijfjarige raamovereenkomst met ABN Amro voor het ontwikkelen, testen, onderhouden en ondersteunen van softwareapplicaties.
Ook over de eerste helft van 2010 merkte Logica op dat het bedrijf in de Benelux overwachts veel last heeft van overheden die de hand op de knip houden, in afwachting van nieuw kabinetsbeleid.
De stelling: “Ook over de eerste helft van 2010 merkte Logica op dat het bedrijf in de Benelux onverwacht veel last heeft van overheden die de hand op de knip houden, in afwachting van nieuw kabinetsbeleid” verbaast mij zeer. Ten eerst was het allang duidelijk dat overheden ook een keer zouden moeten nadenken over onbeperkte ICT budgetten en met name de overschrijding daarvan. Het is nogal opportunistisch dat het management van Logica daar geen rekening mee houdt. Verder had men dit zeker gezien de uitslag van de verkiezingen in Nederland en de daarmee gemoeid gaande (te verwachten) budget koers toch echt kunnen zien aankomen. Het woord ‘onverwacht’ geeft toch te denken. Market Intelligence is binnen Logica toch nog niet echt op niveau.