Europese landen, waaronder ook Nederland, zijn de Verenigde Staten gepasseerd op de ranglijst van technologische innovatie, opgesteld door het World Economic Forum (WEF). Het WEF-rapport zet Nederland op de zesde plaats (vorig jaar twaalfde) en de VS op de zevende (gedaald van één).
Op nummer één staat Denemarken, gestegen vanaf de derde plaats vorig jaar. Tweede is Zweden (voorheen achtste), gevolgd door Singapore (eerst tweede), Finland (vorig jaar vijfde) en Zwitserland (eerder negende). Nederland is dus gestegen van de twaalfde naar de zesde positie. Na nummer zeven, de Verenigde Staten, komen respectievelijk IJsland (in 2005 vierde), Groot-Brittannië (voorheen tiende) en Noorwegen (eerst dertiende).
De zogeheten Network Readiness Index beoordeelt landen op een combinatie van factoren: de integratie van technologie in het bedrijfsleven, de beschikbare infrastructuur, het overheidsbeleid voor de bevordering van innovatie, en vooruitgang en leiderschap in het promoten van technologie-gebruik. De scherpe daling van de VS is te wijten aan een teruggang in het politieke klimaat in het land, aldus het rapport.
Opvallend is ook dat grootmachten India en China zijn gedaald. Eerstgenoemde is vier posities gezakt, naar de 44ste plaats, terwijl de tweede negen plaatsen is gevallen naar de 59ste positie. De oorzaken voor India zijn diens zwakke ict-infrastructuur en het lage niveau voor individueel gebruik van computers en internet. Voornaamste oorzaak voor de val van China is de slappe acceptatie van informatietechnologie in het algehele bedrijfsleven.
Het jaarlijkse rapport, opgesteld in samenwerking met de internationale business-school Insead te Parijs, verschijnt nu voor de zesde keer. In totaal zijn 122 landen wereldwijd onderzocht.
Dan helpt het Innovatieplatform dus wel. Geen geweeklaag meer over onze achterstand t.o.v. de nieuwe grootmachten, lijkt me zo, maar op naar nog een paar plaatsen hoger. Een prettige gedachte om het weekend mee in te gaan.