In 2006 is ruim achttien miljoen kilo gebruikte ict-apparatuur verwerkt. Dit is 9 procent meer dan in het jaar er voor. Stichting ICT Milieu hanteert hierbij een systeem dat werkt zonder verwijderingsbijdrage.
ICT Milieu, onderdeel van brancheorganisatie ICT~Office, is namens de producenten en importeurs verantwoordelijk voor de landelijke inzameling en verwerking van het materiaal. Bij het systeem dat zij hanteren, betalen de fabrikanten zelf de kosten van inzamelen en recyclen. Ted van Hintum, van ICT~Office: "In 2006 betaalden de producenten en importeurs er zo'n acht miljoen euro voor. We vinden het een heel consumentvriendelijke manier van inzamelen. Het is de verantwoordelijkheid van de ict-branche en plicht om de goederen terug te nemen en te recyclen."
Daarom zit er op ict-producten dus geen verwijderingsbijdrage. Bij de aanschaf van veel andere elektrische apparatuur, zoals wit- en bruingoed, moet het wel worden betaald. Tegen de bijdrage is steeds meer weerstand vanwege het ontransparante financieel beheer. Ook minister Cramer van VROM uitte zich afgelopen week erg kritisch. Van Hintum: "Ons systeem is heel kostenefficiënt. Er is geen aparte geldstroom en dus geen fonds dat is betaald door de consument. Daarom is het veel voordeliger en wel transparant."
Van de achttien miljoen kilo computerafdankers wordt 95 procent verwerkt tot nieuwe grondstof of brandstof. Grondstoffen als (edel)metalen, kunststoffen en glas krijgen op deze manier een tweede leven. Ook worden geen lood en andere gevaarlijke stoffen meer toegepast in ict-apparaten. Volgens ICT Milieu is meer dan negentig miljoen kilo verwerkt sinds de start van de inzameling in 1999. Het afgedankte materiaal kan worden aangeboden bij de gemeentelijke milieustraat of bij de winkel of groothandel waar de vervangende apparatuur is aangeschaft. Ieder jaar verkoopt de sector namelijk zo'n 45 miljoen kilo nieuwe ict-producten.