Veel bedrijven weten niet hoe ze uit al hun data de waardevolle informatie voor hun bedrijfsvoering, medewerkers en klanten kunnen halen. En dat terwijl de voordelen evident zijn: grotere klanttevredenheid, lagere kosten en snellere besluitvorming. Een bredere inzet van business intelligence en de drempel verlagen voor het gebruik ervan zijn belangrijk.
Er heerst goudkoorts in ict-land. Op het eerste oog zie je niks, maar onder het digitale landschap wordt flink gedolven. Want het besef is er: in onze datalagen zitten flink wat goudaders. De goudkoortsen in de negentiende en begin twintigste eeuw hebben een handjevol heel rijke mensen opgeleverd en een grote schare hardwerkende sloebers. Het verschil met het delven in big data is echter, dat dit binnen het bereik van elke organisatie ligt. Daarvoor zijn drie stappen nodig.
Voor wie?
Binnen organisaties zijn er een aantal groepen stakeholders die allemaal behoefte hebben aan hun eigen gepersonaliseerde bedrijfsinformatie. Vijf belangrijke groepen zijn:
Analisten: zij analyseren informatie om inzicht te krijgen in trends en ontwikkelingen binnen de verzamelde data.
Management: het tijdig en gericht informeren van het management kan leiden tot betere en snellere besluitvorming en het bijstellen van de koers, afgestemd op ontwikkelingen in de markt.
Medewerkers: data kan helpen om hun gedrag te beïnvloeden. Dit stimuleert sales en de omzet.
Klanten: data kan helpen om hun gedrag te beïnvloeden. Dit stimuleert sales en de omzet.
Partners: data kan helpen om de supply chain en informatiestroom naar belangrijke busisnesspartners te verbeteren.
Soort informatie
Het is belangrijk om te kijken wie in de organisatie aan welke data behoefte heeft. Op deze manier is het gevonden goud om te smeden tot persoonlijke sieraden. De grote uitdaging is, dat personaliseren een enorm data-intensieve taak is. Live data uit verschillende bronnen (zoals gps-locatie, bezochte pagina’s, bekeken producten et cetera) moet gecombineerd worden met een grote hoeveelheid achtergrond- en historische data (zoals transactiegegevens of demografische informatie) die extra context biedt. Bedrijven moeten in staat zijn de balans te vinden tussen live en contextuele data om echt alles uit personalisatie te halen wat erin zit. Twee voorbeelden:
Management: Net zoals een cfo kostbare vergissingen aan het eind van het fiscale kwartaal wil voorkomen, kan een marketingmanager of chief marketing officer (cmo) met behulp van nieuwe technologieën proactiever met groeiende hoeveelheden (big) data te werk gaan. Cio’s staan onder druk en moeten geld besparen, vooral als ze ook de technologiebudgetten beheren. Diegenen die gebruik maken van inzichten op basis van datavisualisatietechnologieën, zijn beter in staat klantgedrag te begrijpen, te zien hoe effectief een campagne was, hun budgetten en middelen slimmer te investeren en concurrentievoordeel te behalen.
Klanten: Organisaties realiseren zich dat de informatie die zij opslaan, weleens nuttig kan zijn voor hun klanten. Dat kan bijvoorbeeld met klantgerichte applicaties die aanbevelingen doen of bestellingen volgen. De mogelijkheid beslissingen te nemen niet alleen op basis van wat er gebeurd is, maar ook op basis van wat er in de toekomst gaat gebeuren, is een ander datagebied waar bedrijven het een en ander laten liggen.
Welke tools
Rijk worden door op de juiste plek te delven was in de negentiende eeuw een kwestie van geluk. Je kocht een stukje grond en begon te graven. Gelukkig kunnen we met de huidige technologie een stuk gerichter zoeken. Voor het ‘minen’ van data hebben we prachtige business intelligence-tools. Bij het inzetten hiervan is echter geen sprake van ‘one-size-fits-all’. Eenvoudigweg doordat mensen met verschillende vaardigheden data verschillend benaderen en gebruiken. Daarom moeten bedrijven business intelligence breder inzetten en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk gebruikers dit omarmen.
Analisten: Zij hebben geavanceerde tools nodig, die dergelijke diepgaande analyses mogelijk maken.
Management: Zij hebben behoefte aan snel inzicht om beslissingen voor hun afdeling of discipline te nemen. Zij hoeven niets te weten van gecompliceerde analytische tools of de data zelfs echt te begrijpen. Waar ze behoefte aan hebben, is in de eerste plaats een goede visualisatie van de informatie. In één oogopslag zien waar de trends en ontwikkelingen zitten. Daarbij is de nadruk op gebruiksgemak belangrijker dan op esthetiek. Mooie visualisaties die geen waarde toevoegen, blijven op den duur ongebruikt.
Medewerkers: Op dit moment heeft 70 tot 80 procent van de medewerkers van bedrijven geen traditionele bi-tools tot zijn beschikking. Uit een onderzoek van IDG en Information Builders blijkt dat Nederland ten opzichte van Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje apps prefereert boven traditionele bi-tools om data tot zich te nemen. Werknemers hebben behoefte aan selfservice bi-apps om data te ontsluiten zonder diepgaande analyses te hoeven doen.
Klanten: Apps zijn een goede manier om klanten inzicht te geven in nieuwe producten en diensten. Ook is met behulp van apps hun persoonlijke voorkeur vast te leggen en op basis daarvan zijn aanbiedingen op maat te doen. Dit verhoogt de omzet en klanttevredenheid.
Partners: Net als voor klanten geldt dat apps een goede manier zijn om partners inzicht te geven in nieuwe producten en diensten. Met een analyserende app kunnen zij inzien hoe het staat met prestaties, informatiestromen, de logistiek en meer.
‘Mobile first’ omarmen
Bedrijven veranderen om tegemoet te komen aan de behoeften en verwachtingen van de digitaal onderlegde generatie – intern en extern. De enorme toename van het gebruik van mobiele devices in de afgelopen jaren betekent dat bedrijven het concept ‘mobile first’ moeten omarmen. Volgens Daniel Yuen, analist bij Gartner, vertrouwt in 2015 ‘meer dan 50 procent van de gebruikers van mobiele business intelligence exclusief op mobiele apparaten voor het verkrijgen van inzichten.’ Goud vinden is niet zo moeilijk, als je maar beschikt over de juiste tools.
Sylvain Pavlowski, senior vice-president European sales Information Builders
Na het lezen van dit artikel weet ik nog steeds niet wat het mij dit moet zeggen.
Moeite heb ik met uitspraken als “om data te ontsluiten zonder diepgaande analyses te hoeven doen”.
Als je data niet analyseert, kun je ook geen gefundeerde konklusie trekken.
Wat ik volkomen mis het privacy aspekt. Zomaar in het wilde weg data verzamelen en met een “appje” wat getallen produceren is nog geen BI.
En hoort “mobile first” niet bij webdesign i.p.v. bij BI?
De uitspraak “data kan helpen om hun gedrag te beïnvloeden” vindt ik van een eenmalige soort, dat is volgens mij onmogelijk. Data moet eerst tot informatie geaggrgeerd om gedrag te beinvloeden.
Man met helm zoekt vrouw met motor verhaal, BI en Big Data zijn vaak twee verschillende dingen. Zeker als het een abstracte wetenschap wordt waar geloof in wonderen groter is dan gezond verstand.
Veel of weinig data, gestructureerd of ongestructureerd zegt beide nog niets over de kwaliteit ervan. Ongecontroleerde input levert onbetrouwbare output op zoals we nu toch geleerd zouden moeten hebben.
Rijk worden door te delven of door de schep en pikhouweel te verkopen?
Wat een onzin. Een CMO (chief marketing officer) moet geen kosten besparen, hij/zij moet een bijdrage leveren aan meer omzet (top line). Of als je wil, hij moet rendement maken op de euro’s die hij/zij uitgeeft aan marketing. Dus graag veel kosten, want dan mag je veel omzet verwachten.
Wanneer de CMO het vermoeden heeft dat er meer verdiend kan worden door data te vertalen naar betere informatie en/of inzichten, dan kan hij/zij ook de business case maken om te investeren en de middelen vrij te maken. De tools die je uiteindelijk nodig hebt is een afgeleide daarvan.
CMO’s die toch kosten willen besparen moeten naar huis. Dan geven ze A) niets uit en B) kosten ze zelf ook helemaal niets.
NB: ik pleit niet tegen efficiëntie, integendeel je moet steeds zoeken naar beter, maar kostenbesparingen werken kortstondig en eigenlijk alleen bij een acute crisis.
Bedankt voor je reactie Jan. Doel van dit artikel was om aan te stippen dat er verschillende groepen mensen in een organisatie zijn die toegang nodig hebben tot business intelligence-/analytische oplossingen.
Door BI uit te breiden en in handen te geven van non-traditionele gebruikers binnen en buiten een organisatie, kun je zowel de bedrijfsresultaten als het gedrag significant verbeteren. Een goed voorbeeld daarvan is Ford Motor Company, dat een warranty-applicatie introduceerde bij zijn dealers. Deze applicatie zorgde door de distributie en inzicht in benchmarkinformatie voor competitiviteit tussen de dealers. Wat een positieve verandering in het gedrag van dealers en sterk verbeterde bedrijfsresultaten heeft opgeleverd. Meer daarover is hier te lezen: http://www.informationbuilders.com/applications/ford_performance_metrics.
Een ander interessant voorbeeld is Hof Hoorneman Bankiers, dat klanten realtime inzicht biedt in financiële portfolio’s met interactieve e-Statements. Dit had tot gevolg dat de customerservice sterk verbeterde, de omzet van klanten verhoogde en het aantrekken van nieuwe klanten een impuls kreeg. Meer informatie daarover is hier te vinden: http://www.informationbuilders.com/applications/hof-hoorneman-bankers-delivers-investment-information-webfocus
Paul, ik ben het met je eens dat de belangrijkste taak van de CMO niet is om geld te besparen. Maar ook CMO’s, net als de meeste managers, voelen steeds meer de druk dat het geld dat ze uitgeven ook voldoende ROI genereert. Technologie voor marketingautomatisering en klantanalyses/datavisualisatie worden een steeds belangrijker en groter onderdeel van marketing en van het marketingbudget. Op dit gebied is het voor CMO’s dus essentieel om weloverwogen hun keuzes te maken voor de lange en korte termijn.
Sylvain Pavslowski