Alle ruim tachtig toetsen die in het afgelopen collegejaar met Chromebooks zijn afgenomen, zijn goed verlopen. Dat meldt Technology Enhanced Learing & Teaching (Telt) op de website van U-Today, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Universiteit Twente.
Het experiment met digitaal toetsen werd met de inzet van Chromebooks uitgevoerd en vond plaats onder toezicht van de UT-afdeling Technology Enhanched Learing & Teaching (Telt). De keuze voor Chromebooks hield verband met de aanwezige accu die zo’n tien uur meegaat. Ook zijn ze gemakkelijk centraal te beveiligen zodat de toets-omgeving volledig wordt afgeschermd. In de VS worden ze veelvuldig ingezet in het onderwijs.
Telt-onderwijskundige Marloes Luttikhuis laat aan U-Today weten dat het de experiment goed is bevallen en dat de basis nu staat. Helemaal gerust was ze er niet op, omdat ze niet wilde dat er tijdens een toets iets mis zou gaan met de Chromebooks. Dit gebeurde niet, alle tachtig toetsen verliepen goed en zijn volledig afgenomen.
Belevingswereld
Volgens Luttikhuis is het digitaal toetsen eigentijds en past het bij de belevingswereld van studenten. Voor docenten levert het voor alles een efficiëntie slag op. Ze slaan hun vragen centraal op, zodat collega’s er ook aan kunnen werken. Vragen toevoegen of verwijderen is eenvoudig. En docenten hoeven geen handschriften meer te ontcijferen. Een ander voordeel is dat toetsen zijn af te nemen in programma’s waar studenten mee werken, zoals SPSS, Excel of de technische softwareomgeving Matlab.
Het digitaal toetsen gebeurt op twee manieren. Wil de docent de vaardigheid van studenten in bepaalde softwareprogramma’s testen, dan laat hij de studenten via een browser inloggen op een virtuele desktop. Daar krijgt de student zijn eigen werkplek, waar de software op draait. In die gecontroleerde omgeving doet de student opdrachten. De andere mogelijkheid is om direct in te loggen op toets-omgeving Remindo/Mylabs, waar een hele databank aan vragen is vast te leggen. Per toets, maar ook per student, is te kiezen welke toetsvragen worden gesteld. Dat kan handmatig, maar ook geautomatiseerd. Als het meerkeuzevragen zijn, kan het systeem de toets meteen beoordelen.
Grotere groep
Het Telt-team stelt nu voor om de test uit te breiden en nog eens 150 Chromebooks aan te schaffen om een grotere groep te bedienen. In een satellietlocatie in één van de campusgebouwen worden in ieder geval 36 Chromebooks ingericht.