Telecombedrijven zullen miljarden spenderen om overeind te blijven tijdens de ip-revolutie, zegt marktonderzoeker Gartner. De winstmarges vallen veel lager uit dan verwacht.
Telecombedrijven worden momenteel geconfronteerd met de vraag of ze wel of niet moeten investeren in nieuwe ontwikkelingen, met het gevaar dat er teveel geld wordt gestoken in technologieën die nog niet volwassen genoeg zijn. Volgens Gartner daalt de totale omzet van telecombedrijven 1,7 procent in 2010. De omzet uit diensten neemt de komende vier jaar licht toe, namelijk van 1,3 miljard in 2006 naar 1,5 miljard in 2010.
Om de verliezen te compenseren zullen de bedrijven investeren in nieuwe markten, zoals media of it. Gartner voorspelt dat ongeveer de helft van deze nieuwe strategieën faalt. Veel telecombedrijven weten namelijk volgens het onderzoeksbureau weinig van hun bestaande klantenbestand en weten vaak niets van nieuwe bedrijfsmodellen.
Beetje voorspelbaar. Er is geen groeimarkt meer, en de nadruk ligt erop klanten van concurrenten zien weg te krijgen. En op klantbehoud.
Na het UMTS-avontuur is men eindelijk weer bij bewustzijn gekomen, en bestaat ‘burn rate’ niet meer.
Ik denk dat het de telecom operators zal helpen om producten en diensten aan te gaan bieden welke een echte behoefte van hun klanten invullen (vraag gestuurd) en niet altijd het verlangstuk spelen hun telecom manufacturors zoals Nokia, Ericsson, Alcatel, Siemens etc. (aanbod gestuurd).
Een goed voorbeeld hiervan is het enorme succes van SMS. Deze dienst is als “hobby” projectje door een aantal mensen in de telecom in elkaar gezet, omdat deze mensen zelf bij de uitrol van de GSM netwerken de echte behoefte hadden om elkaar korte berichtjes te kunnen sturen. En als een aantal mensen een echte behoefte heeft, dan is de kans groot dat andere mensen deze echte behoefte ook hebben.
Een ander voorbeeld is de FreeMove Quantum Exchange (zie bijvoorbeeld http://docs.google.com/Doc?id=dds86766_0drrp6t ) welke als research prototype onstaan is uit de echte behoefte om bewijsbaar veilig en opioneel private te kunnen communiceren over onveilige publieke netwerken als het Internet.