Het dikste gedeelte is nog geen twee centimeter hoog en de batterij gaat volgens Apple vijf uur mee. Gisteren presenteerde het bedrijf ’s werelds dunste laptop. Apple-baas Steve Jobs bleek kritisch op Google’s telefoonontwikkelingen.
Voor bijna 1.700 euro kunnen Nederlanders over twee weken de dunste laptop ter wereld kopen. Het apparaat, MacBook Air genaamd, is een volwaardige Mac-computer maar zonder station voor cd of dvd. Die is los verkrijgbaar.
MacBook Air verschijnt met een iPod-harde schijf (80 gigabyte) maar voor een behoorlijke meerprijs ook met Flash-opslag van 64 gigabyte. Voor die laatste optie telt een belangstellende een kleine 3.000 euro neer. Ook kent het flinterdunne apparaat een innovatief aanraakveld om de muis middels vingergebaren te besturen.
De presentatie van Steve Jobs, ook wel Stevenote genoemd (keynote i.c.m. Steve) vond plaats ter gelegenheid van de MacWorld Expo in San Francisco. De toespraak duurde anderhalf uur (link).
Uit de presentatie bleek ook dat er inmiddels 5 miljoen exemplaren van Apples nieuwe besturingssysteem Leopard in omloop zijn. Waar Apples nieuwe besturingssysteem aanslaat, ziet Microsoft de spontane vraag naar Windows Vista maar niet groeien. Nog steeds downgraden Vista-kopers naar XP.
Ook gaf Jobs een korte toelichting op de ontwikkelingen rondom de iPhone. Sinds begin zomer 2007 kwamen er 4 miljoen iPhones in omloop. Het streven is 10 miljoen voor eind 2008. Eind september 2007 had Apple in de VS al een marktaandeel van 19,5 procent op de PDA-markt, met enkel Blackberry-maker RIM voor zich.
Een nieuwigheidje aan de iPhone en iPod Touch is dat de toestellen via ingebakken digitale landkaarten kunnen laten zien waar de gebruiker zich bevindt. Daarvoor gebruikt het informatie over de Gps-locaties van Gsm-antennes maar ook Gps-locatie van Wifi-zenders, via het bedrijf Skyhook. Skyhook weet, naar eigen zeggen, van heel Amerika waar welke Wifi-hotspots staan. Nu is het ook Europa en delen van Azië in kaart aan het brengen.
Jobs is kritisch op Googles mobiele platform Android. Hij denkt dat Google ook zonder Android-software wel een positie op de mobiele markt zou hebben verworven. Android zal onder ontwikkelaars mogelijk voor meer verwarring dan harmonie zorgen, zegt hij tegen de New York Times.