Er is veel te doen over de aansluiting van business intelligence bij de bedrijfsvoering. Om met populaire taal te spreken: of bi aansluit bij het ritme van de business. Experts spreken dan ook wel van bi-ritme. Een schitterend woord, maar eigenlijk een vrij holle term. Vandaar dat we de vraag aan ons Computable Expertteam voorlegden: Wat is volgens jullie nou eigenlijk BI-ritme?
Andries Bottema
Lector BI
Hanzehogeschool Groningen
"Bedrijven reageren over het algemeen met een bepaalt ritme op de veranderingen in de markt. Strategie wordt zo nu en dan bijgesteld, organisaties worden aangepast, processen worden veranderd en mensen worden op andere doelstellingen afgerekend. Alle onderdelen hebben hun eigen tempo en ritme. Business intelligence is qua concept in staat om de strategie te toetsen met de werkelijke performance en verschillen in ritmes zichtbaar te maken: Veelal zou er met bi kunnen worden gestuurd op het synchroniseren van de bedrijfsonderdelen vanuit de doelstellingen van het bedrijf. Er blijkt echter maar al te vaak dat het ritme van de business niet overeenkomt met de technische uitvoering van Business Intelligence: Veranderende data-stromen, nieuwe informatievragen en het zichtbaar maken van performance ijlen vaak na in de it-uitvoering van bi De veelbesproken kloof tussen Business en it is een feitelijk gevolg van het aan beide kanten niet onderkennen dat er eigen ritmes zijn. Een echte bi'er begrijpt dan ook dat hij/zij ondanks de verschillende ritmes moet streven naar een gelijklopend tempo."
Henk Scholten
Managing director
BI-Team
"The beat of the business is een van de belangrijkste factoren in een bi-omgeving en het tempo wordt alleen maar hoger. Het belangrijkste bi-ritme is die van het realiseren van toegang tot nieuwe informatie en inzichten. Organisatie moeten steeds vaker en nauwkeuriger op zoek naar de KPI's waar het op dat moment om draait. Standaard performance indicatoren kunnen niet tot onderscheidende sturing leiden. De taak van management is om steeds de meest relevante indicatoren te vinden. Het is een uitdaging is om te zorgen dat de BI omgeving dat kan ondersteunen. Uit het bekendste bi-onderzoek, de Olap Survey, weten we dat de snelheid waarmee applicaties worden gerealiseerd, de belangrijkste succesfactor van bi-projecten is."
Carel Meijer
Directeur
I-Mind
"Bi-ritme is de snelheid waarmee business vragen worden beantwoord. Dus het is niet de snelheid waarmee tools of data bases worden opgeleverd. Het betreft de snelheid en flexibiliteit in het vergaren van business requirements, het opstellen van business cases, doorlopen van autorisatie processen, ontwerpen, bouwen en implementeren van ict-oplossingen, maar soms is het ook de snelheid waarmee een slimme analist rechtstreeks vanaf bron data het juiste antwoord op een simpele vraag weet te fabriceren."
Robert Mansour
BI-projectmanager
TopBI
"Het bi-ritme is sterk afhankelijk van situatie en toepassing. Het bi-ritme varieert van real-time beschikbare informatie over je operationele processen, tot maandelijks afgesloten grootboekhoudingen. Dus binnen één bedrijf heb je verschillende bi-ritmes. Het is wel zaak
dat die aansluiten bij het ritme waarmee de business gemeten en gestuurd wordt. Met name bij de periodiek afgesloten boekhoudingen als informatiebron zie je dat wel eens misgaan. De kleinste frequentie van beschikbaarheid is dus bepalend voor de aansluiting bij de business. Is de kleinste frequentie te klein, dan is er onvoldoende informatie op het juiste tijdstip."
Paul van der Linden
Senior managing consultant
IBM Global Business Services
"Bi-ritme is de regelmaat waarmee een organisatie relevante stuurinformatie beschikbaar stelt. Het beschikbaar stellen kan hierbij zowel betrekking hebben op de eigen organisatie als op derde partijen (bijvoorbeeld de overheid). Door het mondialer worden van markten is voor veel organisaties het gewenste bi-ritme substantieel toegenomen. Het apparaat (technologie, tools en processen) wat deze bi moet leveren blijkt opvallend vaak deze versnelling niet aan te kunnen. Dat ligt niet zozeer aan de technologie en tools, maar in de meeste gevallen aan de inrichting van bi. Het optimaal organiseren van alle BI-componenten is dan ook het juiste aangrijpingspunt om het gewenste bi-ritme te realiseren."
Gerrit Visser
Mede-oprichter
Visser & Schultz Informatiedienstverlening
"Het begrip bi-ritme sluit goed aan bij hoe Jeffrey Shuman en Janice Twombly het begrip business ritme definieerden. In het boek The Rhytm of Business (1998) leggen zij de nadruk op waardecreatie, op het profijtelijk maken van zakelijke relaties en op wendbaarheid. Door de informatie over de belangrijkste waardedrijvers meetbaar te maken ben je beter in staat om deze te managen. Zo te focussen op het bi-ritme van de onderneming stelt specifieke eisen aan de mindset, de skillset en de toolset. Shuman en Tombly geven voorbeelden van bedrijven die met hun business in een bepaalde richting zijn begonnen. Door het ritme van de business te volgen konden zij het roer tijdig omgooien en zich met succes te vernieuwen."
Gezocht: experts
Voor al onze topics zijn we nog steeds op zoek naar experts. Weet je veel van onderstaande onderwerpen af en wil je graag als vraagbaak dienen voor de redactie, mail dan je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) aan de bijbehorende mailbox!
Business Intelligence computable.bi@vnumedia.nl
Mobility computable.mobility@vnumedia.nl
SOA computable.soa@vnumedia.nl
Beheer computable.beheer@vnumedia.nl
Security computable.security@vnumedia.nl
Krachtige term of holle frase?
Ben je overtuigd van de betekenis van 'bi-ritme'? Is het een waardevolle term die duidelijk maakt waar we het over hebben of blijft het toch een holle frase? Heb je betere ideeën? Mail je antwoord aan computable.lezers@vnumedia.nl o.v.v. bi-ritme.