De aandeelhouders van Tulip hebben ingestemd met de overnameplannen van de Koninklijke Begemann Groep. Het wachten is nu op de akkoordverklaring van de schuldeisers. Wanneer zij zich kunnen verenigen in de voorgestelde regelingen, is de overname rond. De gesprekken tussen Begemann en de Tulip-crediteuren waren bij het ter perse gaan van dit nummer echter nog niet afgerond.
Afgelopen zaterdag kreeg de participatiemaatschappij instemming van de aandeelhouders voor het financiële overlevingsplan. Begemann wil vijfentwintig miljoen nieuwe aandelen van één gulden per stuk uitgeven. De uitgifte is nodig om de vermogenspositie van het bedrijf te versterken. Daarbij verwerft Begemann zo een meerderheidsbelang. Op dit moment zijn er 6,5 miljoen aandelen Tulip in omloop. Op termijn wil de bedrijvendokter een groot deel van aandelen van de hand doen, totdat het een belang in Tulip overhoudt van 30 à 35 procent.
Instemming
De laatste hoge barrière die Begemann moet slechten is dat tweederde van de schuldeisers – met een totale vordering van zo’n zeventig miljoen gulden – nog moet instemmen met het plan. In het voorstel krijgen crediteuren met preferente vorderingen 60 procent terug van wat ze tegoed hebben. Gewone schuldeisers zien slechts 30 procent terug. Van de achtergestelde vorderingen, waaronder een door de Staat gegarandeerde NIB-lening van 45 miljoen, wordt 15 procent betaald.
Groei
Wanneer de huidige plannen doorgaan zal Begemann het bedrijf Tulip kopen, terwijl de Amerikaanse computergroothandel Ingram Micro de moderne fabriekshal overneemt. Voor de huidige Tulip-directeuren en oprichters Franz Hetzenauer en Rob Romein is in de doorstart geen plek meer. Volgens Begemann-topman A. Deleye moet de computerfabrikant zich geheel richten op de zakelijke markt. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk het einde van het merk Commodore, dat vorig jaar nog voor zo’n zestien miljoen dollar werd gekocht. Van de buitenlandse vestigingen zullen alleen de kantoren in België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Engeland open blijven. Dit jaar mikt Deleye op een productie van zestigduizend computers met in de komende jaren een groei tot zo’n 150.000 stuks in 2001. Hij sprak de verwachting uit dat Tulip over een aantal jaren een omzet van drie- à vierhonderd miljoen gulden moet kunnen halen.