Er is flink gevochten om een aandeel in de lucratieve markt voor databasemanagementsoftware. De strijd spitste zich met name toe op producten voor het beheer van relationele databases (rdbms), en ondermijnde de positie van producten als Adabas en Idms.
De markt is echter veel groter geworden, omdat de Unix-systemen krachtiger werden en de mainframe-sector binnendrongen. IBM’s eigen DB2 werd de standaard voor mainframe-systemen, terwijl aan de andere kant van de schaal, dBase de weg wees voor de pc. Van de eerdere leiders in de Unix-markt legden Ingres, Sybase en Informix het af tegen Oracle. Ook hebben we de komst gezien van NT als server, en daarmee van Micosofts eigen database, SQL Server, maar IBM heeft ook zijn basis voor DB2 uitgebreid met de introductie van versies voor Unix en NT. Momenteel wordt de onderkant van de markt gedomineerd door Access van Microsoft.
Vreemd genoeg is DB2 het enige product dat nog puur als databasesysteem in de markt wordt gezet. Alle andere zijn sterk geïntegreerd met andere servers, ontwikkeltools en applicatiepakketten. Dit is eenvoudigweg een afspiegeling van de grootte en de scope van de ondernemingen. Zo heeft Sybase datawarehouse- en XML-serverbedrijven opgekocht om aanvallen van Microsoft en Oracle op hun klantenbestand af te slaan. Dat de relationele databasemanagementsystemen tot het centrum is gemaakt van zovele diensten en applicaties, is niet bijzonder goed nieuws. Alle bieden ondersteuning voor de open relationele standaarden, gebaseerd rondom SQL, maar ze hebben specifieke features die het zeer lastig maken om applicaties van het ene systeem naar het ander te poorten. De meeste gebruikers zijn nu nog meer gebonden aan een databasesysteem dan aan een besturingssysteem Daarom moest Micrososft SQL Server ontwikkelen en moest IBM meer ‘open’ zijn, respectievelijk om te zorgren voor een binding met NT, en om gebruikers te laten migreren van Unix naar MVS. Beide moeten Oracle bevechten. Tot dusver heeft de andere grote speler in de hedendaagse it-industrie, Sun Microsystems, zich nog niet op de databasemarkt durven begeven. Dat kan belangrijk zijn, want ze hebben belang bij het promoten van oss-producten, of wat er maar nog meer anti-Microsoft is!
Hewlett-Packard, Compaq et. al. zitten niet in deze markt.
Het was onvermijdelijk dat naarmate het oss-concept rijpte – tot op heden grotendeels rondom Linux en Apache – en er ontwikkeltools, Java, enzovoort, kwamen, er een databaseproduct zou verschijnen. En inderdaad.
We zouden kunnen stellen dat het nu een nieuwe tijd met nieuwe kansen is, om zich te concentreren op nieuwe technologieën zoals objectgeoriënteerde databases. Maar de ervaring met relationele technologie weegt zo zwaar, dat het niet verwonderlijk is dat er een relationeel dbms is verschenen. Het nieuwe dbms heet My SQL en is al volop in gebruik onder Linux in academische kringen. My SQL is een standaard rdbms en heeft, evenals Linux, geen ondersteuning. Deze wordt verzorgd door derden, die er waarde aan toevoegen en deze ook berekenen. Terwijl het bedrijfsleven niet in de positie was om Linux op zich te gebruiken, wordt ze wel bediend door ‘box’-versies van Caldera, Red Hat, enzovoort. Op dezelfde wijze worden versies van My SQL, met ondersteuning, verscheept door bijvoorbeeld Nusphere en Aribasoft. Laatstgenoemde heeft Apache in zijn product opgenomen, en ook een NT-versie en Linux-versies aangekondigd.
Maar er zijn nog andere producten afkomstig uit het oss-kamp. Bijvoorbeeld oudere producten die in oss-vorm zijn uitgebracht, zoals Inter Base van Borland. En aan de pc-kant van het spectrum heeft Inuit, de maker van Quicken, Quick Base geïntroduceerd voor internetgebruikers.
Er is echter nog een nieuwkomer, Great Bridge, die een ‘box’-versie heeft uitgebracht van de Postgre SQL database. Naar verluidt was deze gedurende 25 jaar op universiteiten in ontwikkeling. Hoewel een oss-product, is de ‘box’-versie relatief duur.
Het valt te bezien of oss-databasemanagementsystemen in de markt weten binnen te dringen onder gebruikmaking van hun prijsvoordeel. Of zal het feit dat de grote bedrijfsapplicaties afhankelijk zijn van het rdbms de huidige leveranciers in de kaart spelen? Het zal een moeizaam gevecht worden in de sector van de grote bedrijven, maar ik vermoed dat er veel succes valt te behalen voor de oss-datbasemanagementsystemen in de mkb-markt, wanneer ze draaien onder Linux en Apache, in het bijzonder als alternatief voor NT en SQL Server. Zoals gebruikelijke zal de beschikbaarheid van applicaties kritisch blijken.
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal IT-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.