Het aantal strategische allianties van Nederlandse IT-bedrijven is in het eerste kwartaal van 1999 verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Naast onzekerheden over de IT-markt na het afronden van de vele millennium- en euroklussen, speelt internationalisering en het goede beursklimaat een rol. Het merendeel van de Nederlandse bedrijven zoekt partners echter nog niet buiten de grens.
Dit concludeert de Van den Boom Groep (Vdbg) uit Nieuwegein. In een anderhalf jaar durend onderzoek hebben zij alle overnames en deelnames op de Nederlandse IT-markt geregistreerd en gekwalificeerd. De Vdbg geeft ondermeer financieel advies aan bedrijven die strategische samenwerkingsverbanden aangaan. "Gezien onze huidige orderportefeuille verwacht ik dat de stijging van het aantal overnames zal doorzetten", voorspelt Onno Vos, consultant bij het bedrijf.
Consolidatie
Als gevolg van de verdubbeling van het aantal overnames en deelnames versnelt de consolidatie van wat de Vdbg een gefragmenteerde industrie noemt. Vos heeft voor die versnelling verschillende verklaringen. Omdat millennium- en europrojecten bijna allemaal klaar zijn, groeit bij veel kleine en middelgrote dienstverleners de onzekerheid over de continuïteit van toekomstige bedrijfsactiviteiten. "En opportunistische kopers zijn er altijd", meent Vos.
Aan de andere kant zijn grote Nederlandse IT-bedrijven als Cap Gemini alles behalve onzeker. Zij zien een positieve winstontwikkeling en zolang de beurskoersen nog stijgen, zijn overnames die met aandelen betaald worden relatief goedkoop. Maar ook kleine ondernemingen zoals Unit4 is het aan zijn beursgenoteerde stand verplicht overnames te plegen of minderheidsbelangen te verwerven. Zo nam deze softwareleverancier een belang van 30 procent in erp-bedrijf Isah. Dat laatste bedrijf breidde de functionaliteit van zijn softwarepakket fors uit met de samenwerking. Deze overeenkomst heeft niets met euro-angst te maken en staat volgens Vos model voor een offensieve samenwerkingsstrategie.
Sneller
Gerard Montanus van investeringsmaatschappij Atlas Ventures ziet naast de hoge beurskoersen nog andere oorzaken voor de toename van het aantal overnames. "De ontwikkelingen op de markt gaan steeds sneller, wat het in huis ontwikkelen van technologie bemoeilijkt. Overnames kunnen dan uitkomst bieden."
Montanus wijst er overigens op dat de toename een mondiale trend is. Volgens cijfers van de financiële dienstverlener Broadview groeide de omvang van het aantal wereldwijde IT-transacties met 87 procent naar 500 miljard dollar. De huidige toename verklaart Montanus deels aan de hand van een op handen zijnde wijziging in de Amerikaanse financiële regelgeving. "Over anderhalf jaar moeten overnamekosten op de resultatenrekening verschijnen, in plaats van afgeboekt op de balans. Dat heeft een negatief effect op de winst per aandeel waardoor overnames minder aantrekkelijk worden voor aandeelhouders."
Internationaal
Nederlandse bedrijven kijken nog niet veel buiten de grens. Bij ruim 70 procent van alle overnames of deelnames zijn twee Nederlandse bedrijven betrokken, zo blijkt uit de cijfers van Vdbg. Dienstverleners als Cap Gemini, CMG, Simac en Getronics zijn eigenlijk de enige bedrijven die zich actief op de internationale acquisitiemarkt bewegen. "In eerste instantie is er een nationale consolidatie zichtbaar. Daarna verwachten we van meer bedrijven internationale aandacht." Na het millennium en de euro richten de afnemers van IT zich weer op strategische IT-projecten, die een Europese of zelfs mondiale invalshoek vereisen, zo verwachten de onderzoekers.
Opvallend is de constatering van de Vdbg dat in Nederland relatief weinig Internetbedrijven betrokken zijn bij strategische allianties. "Op het gebied van elektronische handel staan Internetbedrijven nog in de kinderschoenen. De Nederlandse thuismarkt is schijnbaar te klein voor bedrijven om op dit gebied succesvol te worden", aldus Montanus van Atlas.