De Tweede Kamer is nog niet gerust over de Nederlandse bemoeienis met het Europese wetsvoorstel voor softwarepatenten. De linkse oppositiepartijen wilden staatssecretaris Karien van Gennip zelfs vragen haar buitenlandse reis te onderbreken om verdere uitleg te geven.
De staatssecretaris lijkt juist wat meer begrip te tonen voor hen die wijzen op de nadelen van een vergaand Europees softwareoctrooi. Ze stelde de Tweede Kamer vorige week voor maatregelen te bedenken die schadelijke gevolgen van softwarepatenten moeten voorkomen (zie pagina 17). Het advies leverde meteen weer vragen op, die, zo schreven de Kamerleden erbij, meteen na het weekend een beantwoord behoefden.
Ook de tegenstanders van het wetsvoorstel lopen weer te hoop. Ze doen het advies en de opzet voor tegenmaatregelen af als ‘een woordenspel’. Eén van de pijnpunten is dat de adviseurs voorstellen af te zien van de regel dat een octrooi een duidelijk technisch karakter moet hebben. De tegenstanders ijveren juist voor een beperking van octrooien tot uitvindingen die natuurkrachten aanspreken.
Tandwielen
Andere tegenstanders zien echter als winst dat Economische Zaken het probleem van misbruik wil aanpakken. Die koerswijziging lijkt te danken aan de adviesgroep.
Volgens een van de adviseurs, Michiel van Genuchten, lid van het managementteam van Philips Software, komt het Europese wetsvoorstel veel te vroeg. “De maatschappij begrijpt nog niet goed wat software is. Niet fiscaal, niet juridisch en ook niet economisch. Het patentrecht wil er echter al een hek omheen.”
De Philips-vertegenwoordiger (en deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven) wil software niet van patenten uitsluiten. Hij vindt het te tegenstrijdig als er bijvoorbeeld wel een patent verleend wordt voor het verbeteren van een typemachine, maar niet voor een nieuwe toepassing in een tekstverwerker. “Je kunt niet alle uitvindingen doen met alleen tandwielen.”
Volgens sommige open-sourceactivisten zetten Nederlandse ambtenaren het Europees Parlement (EP) ondertussen onder druk. Nederland wil daarmee voorkomen dat het EP hoge drempels inbouwt tegen softwarepatenten. De afgelopen weken begon de tweede beoordeling van het Europees wetsvoorstel in het EP, met commissiebesprekingen.
Van Genuchten verbaast zich over de woedende reacties die het advies opwekt bij open-sourceprogrammeurs. “Ik maak me meer zorgen over het gat in de ozonlaag.”