BRUSSEL – KPN Research gaat een proef doen met nieuwe supersnelle modems van AT&T Paradyne. Deze moeten de telefoonmaatschappijen in staat stellen om te concurreren met de coax-modems die kabelmaatschappijen straks gaan gebruiken.
De zogenoemde digital subscriber line (dsl)-modems kunnen zeer hoge transmissie-snelheden bereiken. Het bestaande telefoonnet dat uit koperen draden bestaat, wordt daarmee geschikt voor geavanceerde multimedia-diensten zoals videoconferenties en telewerken, alsmede voor lan-toegang op afstand. Ook kan razendsnel toegang worden verkregen tot Internet. Volgens Frank Wiener, directeur ‘Broadband Products’ bij Paradyne, zal een Internet-abonnee via deze techniek een video-clip binnen enkele seconden kunnen binnenhalen in zijn systeem, terwijl dit uren in beslag kan nemen met een traditionele modem.
AT&T Paradyne begint als eerste bedrijf ter wereld deze nieuwe modems uit te testen. Ondermeer KPN Research fungeert daarbij als proefkonijn. Bekeken wordt hoe de apparaten zich technisch gezien gedragen op het netwerk. Mocht PTT Telecom de nieuwe technologie gaan implementeren dan zullen op zijn vroegst in 1998 de eerste modems van dit type in Nederland te koop zijn. AT&T Paradyne verwacht dat bij massa-produktie de prijs van deze modems tussen de 400 en 600 gulden gaat liggen. De dsl-modems hoeven dus niet meer te kosten dan de huidige snelle modems, die 28.800 bits per seconde over een telefoonlijn kunnen versturen.
Dertien keer sneller
KPN Research gaat twee soorten modems uittesten. De full duplex sdsl-modems (symmetrisch) zijn ideaal voor het verzenden van digitale videobeelden, telewerken en het houden van video-conferenties. De asymmetrisch adsl-modems lenen zich vooral voor een snelle toegang tot Internet. Eerstgenoemde apparaten kunnen een snelheid bereiken van 384.000 bits per seconde, ruim 13 keer zo snel als de huidige 28k8-modems. Hun asymmetrische broertjes reiken zelfs tot 1,5 à 2 miljoen bits per seconde. AT&T Paradyne toonde deze produkten tijdens de Telecommunications Managers Association (TMA)-beurs die van 21 tot 23 mei plaatsvond in Brussel.
Evenals bij Isdn kan bij de nieuwe techniek gelijktijdig met het surfen op Internet een telefoongesprek worden gevoerd. Daarentegen is geen nieuwe randapparatuur zoals telefoon en fax nodig. Isdn biedt wel functionaliteit zoals identificatie van binnenkomende gesprekken.
Een mogelijk beletsel voor een snelle introductie van deze modems is dat de telefoonmaatschappij flink moeten investeren. Op elke dsl PC-kaart moet in de centrale een apart modem worden geïnstalleerd. Bovendien zijn er zowel bij de centrale als bij de eindgebruiker filters (splitters) nodig die de spraaksignalen moeten scheiden van de data. Ten slotte zijn er aan de kant van de telefooncentrale ‘routers’ nodig om het verkeer naar de juiste bestemming te leiden. Corr.