De vakbonden volharden in hun eis dat de lonen bij automatiseerder T-Systems met meer dan twee procent moeten stijgen. De werkgever is het daar niet mee eens en vindt de eis irreëel. De totale loonsom zou dit jaar al met 2,5 procent zijn gestegen. ‘Wij hebben, gezien het inflatieniveau, een goed bod gedaan’, zegt de woordvoerster. Bedrijf en vakbonden zouden nog wel een goede relatie met elkaar hebben.
Ict-dienstverlener T-Systems begrijpt niet waarom de vakbonden zo volharden in hun looneis voor de nieuwe cao. ‘Gezien de huidige economische situatie vinden we deze collectieve eis irreëel’, vertelt de woordvoerster van het bedrijf. De werkgever legde medio april 2009 een eindbod neer, dat de bonden echter willen afwijzen. De voorlichtster van de automatiseerder wijst er op dat de vakbonden formeel nog geen definitief oordeel hebben geveld.
Twistpunt
Het grootste twistpunt is de voorgestelde loonsverhoging van twee procent vanaf 1 april. ‘Het lage percentage in combinatie met de late ingangsdatum was voor ons niet acceptabel’, schrijft Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten in een brief aan haar leden. Eerder stelde de werkgever een verhoging van 1,5 procent voorgesteld, terwijl de bonden 3,5 procent vanaf het begin van het jaar eisen. De vakbondsleden kunnen er voor 8 mei over stemmen.
Bij T-Systems is men het niet mee eens met de kritiek van de bonden. ‘De totale loonsom van T-Systems Nederland is per 1 januari 2009 al met 2,5 procent gestegen als gevolg van de individuele prestatiegerichte verhogingen’, vertelt de voorlichtster. ‘Wij zijn van mening dat we gezien het huidige inflatieniveau een goed bod hebben gedaan.’ Ook is het bedrijf verbaasd dat de bonden de voorgestelde herziening van de beloningsstructuur afwijzen.
Niet ter discussie
De werkgever heeft naar eigen zeggen nog steeds een goede relatie met de vakbonden. Volgens de woordvoerster is het bedrijf niet van plan de hele cao ter discussie te stellen, zoals dat in 2008 bijvoorbeeld bij branchegenoot Atos Origin leidde tot eenzijdige opzegging van de collectieve overeenkomst. ‘Dit punt is wat ons betreft op dit moment niet aan de orde. We wachten de terugkoppeling [van de vakbonden] af.’