Ict-opleider New Horizons Learning in Utrecht is failliet doordat directeur Ton Peter Spaapen de economische crisis niet zag aankomen. Dat blijkt uit het verslag van curator Rogier Karskens. Toen in de tweede helft van 2009 de omzet plotseling tegenviel, bleek het te laat om grootschalig in de kosten te schrappen. Het faillissement was onafwendbaar.
In de eerste dagen na het uitspreken van het faillissement heeft de curator, de Utrechtse advocaat Rogier Karskens, uitgebreid gesproken met directeur en enig aandeelhouder Ton Peter Spaapen van ict-opleider New Horizons Learning in Utrecht. In zijn verslag schrijft hij dat Spaapen eind 2008 dacht dat de wereldwijde crisis voorbij zou gaan aan zijn opleidingsinstituut. Het vierde kwartaal van 2008 was het beste kwartaal sinds de oprichting van het bedrijf. De omzet kwam dat jaar uit op drie miljoen euro.
Het jaar 2008 werd weliswaar afgesloten met een verlies van bijna een halve ton, maar het leed leek geleden. Het eerste halfjaar van 2009 liepen de zaken aanzienlijk minder goed, maar niet dramatisch slecht. De tweede helft van het jaar is voor ict-opleiders belangrijker dan de eerste helft. Toen de omzet in de tweede jaarhelft plots tegen viel, besloot Spaapen in de vaste kosten van het bedrijf te snijden.
In 2009 had het bedrijf nog 21 personeelsleden op de loonlijst, bij een omzet van zo’n 2,3 miljoen euro. Spaapen besloot de contracten van drie medewerkers per 1 januari 2010 niet te verlengen en nog eens twee contracten te beëindigen. Deze bezuiniging bleek onvoldoende om de voeten droog te houden.
Maatregelen
Toen Spaapen dat inzag, besloot hij ingrijpender maatregelen te nemen. Hij zegde per 1 april 2010 de huur op van de twee trainingslocaties die zijn bedrijf heeft in Utrecht aan het Furkaplateau en in Apeldoorn aan de Stationsstraat. Kort voor het faillissement trok de New Horizons Franchising Group de franchiseovereenkomst met het bedrijf van Spaapen in.
Bij het uitspreken van het faillissement waren de schulden fors opgelopen. Bij de lokale Rabobank staat de opleider voor vier ton in het krijt. De Belastingdienst krijgt nog 303.000 euro aan niet afgedragen loonbelasting over de laatste acht maanden. Andere schuldeisers, onder wie zaalverhuurders en externe docenten die freelance voor het bedrijf werkten, wachten op een bedrag van 225.000 euro. Het failliete opleidingsbedrijf heeft op zijn beurt een bedrag van 334.000 euro tegoed van Chief Communications, de privé-bv van directeur Spaapen.
De curator heeft met ondernemer Erik Boersma uit Elburg een overeenkomst bereikt over een doorstart van het opleidingsbedrijf. Voor een bedrag van 42.140 euro neemt hij de inventaris, voorraden en goodwill over. Verder heeft Boersma regelingen getroffen met de leasemaatschappijen waar computers en auto’s werden gehuurd. Twaalf van de zestien werknemers en enkele leaseauto’s starten door in het nieuwe bedrijf.
Pril stadium
Curator Karskens vindt het te vroeg om te zeggen of dit de enige inkomsten zijn waarop de failliete boedel kan rekenen. Daarvoor verkeert het faillissement nog in een te pril stadium. Maar ook als de privé-bv van Spaapen wordt aangesproken voor de dikke drie ton die het opleidingsbedrijf nog te goed heeft, blijft er hoogstwaarschijnlijk weinig over als de vordering van de Belastingdienst – en die krijgt voorrang – is betaald.
In de komende maanden zal Karskens de ingediende vorderingen van crediteuren onderzoeken en verder speuren naar mogelijke andere bezittingen van de onderneming. ‘In elk geval zal aandacht worden besteed aan de vordering op Chief Communications’, stelt Karskens. Verder doet hij onderzoek naar onrechtmatig handelen van de bedrijfsleiding. Of daar ook iets uitkomt, is niet gezegd. Het is één van de dingen die een curator altijd onderzoekt.