Vermoeide ogen na uren werken achter een beeldscherm. Wie heeft het eigenlijk nog niet ervaren. Maar een beeldscherm hoort er in deze tijd bij, zeker in de ICT. Veel werk moet achter een beeldscherm uitgevoerd worden. Maar hoe kan je problemen door ‘computerogen’ verminderen? En wist je dat zonlicht ook gevaarlijk kan zijn?
Veel achter een beeldscherm werken kan voor klachten zorgen
Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat lang werken achter een computer schadelijk is voor je ogen. Toch blijkt uit de praktijk dat veel en lang naar een beeldscherm kijken je klachten kan geven. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bij komen.
De term computerogen is een verzameling van klachten. Voorbeelden hiervan zijn:
● Vermoeide ogen
● Droge, geïrriteerde ogen
● Hoofdpijn
● Wazig zicht
● Vermoeidheid
● Moeilijk kunnen focussen
De klachten zijn meestal tijdelijk aanwezig. Met de ogen knipperen kan het vaak wel verhelpen. Maar de klachten kunnen ook weer terugkomen. Gebeurt dit vaak? Dan is het tijd om contact op te nemen met een oogarts.
Wat is de oorzaak van computerogen?
Ten eerste knipper je minder met je ogen als je achter een beeldscherm zit. Een scherm trekt zo erg de aandacht, dat je als het ware vergeet te knipperen. Dit vinden je ogen niet fijn. Als je minder knippert, drogen je ogen sneller uit. Dit zorgt voor dat gevoel van droge en geïrriteerde ogen dat je ongetwijfeld kent als je wel eens te lang achter een scherm hebt gezeten. Knipper je extreem weinig? Dan kan je zelfs tijdelijk last krijgen van wazig zicht.
Daarnaast vinden onze ogen het lastiger om te focussen op een beeldscherm dan op bijvoorbeeld een boek. Dat heeft verschillende oorzaken. Een computerscherm geeft licht. Te lang naar een scherm kijken kan daarom hetzelfde voelen als in een lamp kijken. Je ogen worden er op ten duur vermoeid van. Ook wanneer de tekst op een beeldscherm lastig te lezen is (en je dus moeite moet doen om het te lezen) kunnen je ogen vermoeid raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het contrast op je scherm te laag is, als het scherm niet op de juiste positie staat, als er licht op het scherm weerkaatst, of als de lettertjes te klein zijn. Ook onscherpe beelden kunnen voor vermoeide ogen zorgen, aangezien je ogen het beeld toch scherp proberen te krijgen. Je gaat dan echt turen naar je scherm en dat is niet goed voor je ogen omdat je dan weer minder gaat knipperen.
Zonnebril biedt uitkomst buiten
Binnen weet je dus wat je moet doen om je ogen fit te houden. Maar ook buiten kan je schade oplopen door het zonlicht. Een zonnebril biedt dan uitkomst. Kies bijvoorbeeld voor een zonnebril heren of een zonnebril dames. Voor ieder is er wat wils. Door het UV-filter loop jij nooit meer oogschade op en loop je comfortabel over straat. Zoveel bescherming voor je ogen heb je nog nooit gehad met een zonnebril.