Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft een applicatie ontwikkeld voor het monitoren van de bijwerkingen van Covid-vaccinaties en boosters. In heel Europa worden ongewenste effecten bij speciale groepen zoals zwangere vrouwen gemeten.
Deze op een workflow gebaseerde digitale enquêtereeks is toegevoegd aan het Research Online Platform, een veelgebruikt platform voor het monitoren van bijwerkingen. 6.500 onderzoekers, verpleegkundigen en ander personeel met een research-opdracht in 45 landen, gebruiken dit Utrechtse systeem.
Data van tenminste zestigduizend deelnemers worden verzameld en geanalyseerd voor onderzoek door het European Medicines Agency (EMA). Nieuwe functies zoals herhaalmetingen worden snel toegevoegd om aan de behoeften van dit agentschap te voldoen.
Genoemd platform verwerkt ongeveer vierhonderdduizend formulieren per jaar van meer dan 350.000 personen. Naast het ontwikkelen van complexe workflows voor grootschalige en langdurige onderzoeken, helpt dit platform onderzoekers internationaal data te verzamelen. Dit gebeurt in een beveiligde cloud-omgeving die voldoet aan geldende wet- en regelgeving, zoals Good Clinical Practice (GCP).
Omdat er voor dit specifieke onderzoek minstens zestigduizend deelnemers zullen zijn, en misschien nog honderdduizenden, waren zowel schaalbaarheid als capaciteit belangrijke uitdagingen. Het UMCU heeft ervoor gekozen een kopie te maken van het Research Online Platform waarmee snel is te reageren als het aantal deelnemers toeneemt. Daarnaast is er een relatief complexe workflow geconfigureerd en zijn er nieuwe functies ontwikkeld om te voldoen aan de eisen voor het EMA-onderzoek.
Meetmoment
De applicatie is gebouwd met het enterprise-low-code-platform van Mendix. Volgens het UMCU kent de workflow een bijzondere functie. Herhaalde metingen zijn eenvoudig te registreren. Hierdoor kan je op het volgende meetmoment vervolgvragen over eerder ingevoerde data over bijwerkingen. Als een deelnemer bijvoorbeeld bij de eerste meting symptomen van hoofdpijn meldt, wordt bij de tweede meting automatisch de vraag gesteld of de hoofdpijn nog aanwezig is.
Dat verschillende vragen over bijwerkingen gebruikmaken van dezelfde herhaalmeting-vraag is volgens het UMCU uniek. Ook is er voor dit onderzoek een nieuwe rol ontwikkeld: de reviewer. Met behulp van een gemeenschappelijk woordenboek bepaalt de recensent tot welke categorie de bijwerking behoort die door de deelnemer in een open opmerkingenveld wordt ingevuld. Als een deelnemer bijvoorbeeld ‘rillingen’ meldt, is dit te hercoderen naar ‘griepsymptomen’.