Of je het nu internet of things (IoT) noemt, of machine to machine (m2m), zeker is dat we er niet meer onderuit kunnen in Nederland. Maar dat wil je ook niet! Althans, ik vermoed dat je er zo over denkt na het lezen van deze blog.
Internet of things (IoT) is de meest strategische ict-keuze voor het komende decennium. Dat zegt 80 procent van 593 ondervraagde bedrijven in een toonaangevend onderzoek van Forrester Consulting. De respondenten waren ict-beslissers uit allerlei landen en sectoren, van retail en productie tot consumentengoederen, transport, gezondheidszorg, overheid, olie/gasindustrie en hospitality.
Hoe kijken bedrijven wereldwijd aan tegen IoT en wat kan het voor jou betekenen? Dat leg ik uit aan de hand van de conclusies uit het onderzoek:
– IoT wordt wereldwijd omarmd: 65 procent van de bedrijven is er al mee bezig;
– IoT biedt diverse voordelen die per bedrijf sterk kunnen verschillen;
– Wi-Fi, real-time tracking en sensoren zijn de belangrijkste technische elementen van IoT;
– Leveranciers helpen bedrijven bij IoT-toepassingen.
Wat is IoT/m2m?
Voordat ik de conclusies toelicht, is het belangrijk om te weten wat met internet of things (IoT) bedoeld wordt. Internet of things is geautomatiseerde digitale communicatie tussen machines en staat in Nederland ook wel bekend onder de naam machine to machine (m2m). Forrester Consulting gebruikt de volgende omschrijving van IoT: ‘Slim verbonden apparaten die bedrijven gebruiken om beter zicht te krijgen op de identificatie, locatie en staat van producten, eigendommen, transacties en mensen om zo effectievere en snellere beslissingen te kunnen nemen en om de interactie met klanten te verbeteren.’
65 procent van de ondervraagde bedrijven heeft al een IoT-toepassing of is ermee bezig. In Azië is dat 70 procent, tegenover 52 tot 60 procent in de Verenigde Staten en Europa. In alle ondervraagde sectoren zijn al IoT-toepassingen in bedrijf (van 19 procent in gezondheidszorg tot 28 procent bij de overheid). Gemiddeld is dat zo’n 25 procent, 10 procent meer dan twee jaar geleden.
Voordelen verschillen per bedrijf
Welk voordeel bedrijven van IoT/m2m hebben, verschilt per branche. Wat voor iedereen geldt, is dat je problemen real-time kunt voorkomen en oplossen. IoT maakt namelijk het volgende mogelijk:
In beeld krijgen of houden van goederen, gebouwen en andere eigendommen (surveillance);
Volgen van goederen, voertuigen of personen (tracking/tracing);
Signaleren van benodigd onderhoud;
Signaleren van al dan niet voorradig zijn van goederen of reserveonderdelen.
Als grootste voordeel van IoT zien de meeste bedrijven het kunnen traceren van goederen, containers, voertuigen en personeel. Dat geeft inzicht in processen en helpt om ruimte en kosten te besparen. Fabrikanten krijgen door IoT onder andere beter zicht op:
-de locatie van hun machines;
-de staat van hun machines en andere eigendommen;
-het gebruik van hun machines.
Een fabrikant kan een specifieke machine in de gaten houden en zo optimaal inzetten in het productieproces. IoT helpt hem bij een efficiënter gebruik van ruimte, productiecapaciteit en financiën. Bovendien kan de fabriek met de beschikbare informatie besluiten processen aan te passen, zoals bijvoorbeeld fabricatie, montage, verpakking of magazijnbewaking.
Weten waar je eigendommen zijn, is een ander IoT-voordeel voor een fabrikant. Zo kan hij diefstal voorkomen of signaleren. Ook kan hij zijn voorraad realtime inventariseren. En daarmee processen in de hele keten optimaliseren: de verkoper weet of hij nog kan leveren; de inkoper weet tijdig wanneer er nieuwe grondstoffen besteld moeten worden.
Wi-Fi, real-time tracking en sensoren
Wi-Fi-apparatuur en real-time tracking technologie zijn het belangrijkst bij IoT volgens 83 procent van de ondervraagden in het Forrester-onderzoek. Elke technologie heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Wi-Fi, wireless lan (wlan) en ZigBee-sensoren zijn geschikt voor ketenbeheer, terwijl mobiele technologie ideaal is voor het monitoren van eigendommen, inclusief zeecontainers en vrachtwagens.
80 procent van de respondenten gaf aan dat sensoren en apparatuur voor beveiliging en monitoring belangrijk voor hen zijn bij IoT/m2m. Dit soort sensoren en apparaten moet vaak voldoen aan specifieke wensen. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van extreme temperaturen of omstandigheden of bepaalde veiligheidswensen. Het gaat dan bijvoorbeeld om robuuste apparatuur en/of Atexgecertificeerde mobiele telefoons.
De voordelen van IoT variëren per bedrijf. De kans is groot dat je kunt profiteren van:
1. Efficiëntere processen;
2. Optimaal ketenbeheer;
3. Minder uitval;
4. Minder criminaliteit;
5. Kostenbesparing (verzekering, voorraad, onderhoud, arbeid et cetera);
6. Een betere klantbeleving.
Beveiliging via IoT
Denk in ieder geval ook eens aan beveiliging via IoT. Het Forrester-onderzoek toont aan dat beveiliging via IoT voor alle branches interessant is. Omdat 4G vrijwel overal ondersteund wordt en de netwerkvertraging of netwerkreactietijd op 4G gemiddeld tussen de 30 en 50 milliseconden ligt, kunnen camerabeelden tegenwoordig real-time verzonden worden. Dus zonder vertraging. Dit betekent dat bij onraad direct actie kan worden ondernomen.
Hulp van leveranciers
Overal ter wereld roepen bedrijven de hulp in van leveranciers om hun IoT-toepassing te laten slagen. 57 procent van de ondervraagden in het Forrester-onderzoek richt zich tot hardware leveranciers. 39 procent vraagt advies aan platform-providers die ervoor zorgen dat de apparaten met elkaar kunnen communiceren. De keuze voor de partner hangt af van diens betrouwbaarheid en deskundigheid op het gebied van techniek en veiligheid.
Wie wil er niet efficiënter en goedkoper werken, minder uitval en criminaliteit en een betere klantbeleving? IoT biedt deze kans. Ik wens jeveel succes bij de toepassing ervan!
Boban Vukicevic, managing director Capestone
En de stap naar IoT in het menselijk lichaam wordt al gezet op dit moment.
http://webwereld.nl/hardware/85414-darpa-wil-goedkope-chip-in-je-hersenpan
Hebt u geen roze bril meer nodig. Die kunt u dan zelf projecteren.
Leuk artikel, die kort samenvat wat de voordelen zijn van IoT. Ik ben ook benieuwd naar wat de nadelen eigenlijk zijn. Zijn de kosten voor ontwikkel- en onderhoudskosten niet een stuk hoger? En wat te denken van de IT-securityrisico’s?
Prachtig, maar zolang de toenemende efficiency zich “overal ter wereld” slechts vertaald in minder werkgelegenheid zonder herverdeling van arbeid en welvaart, zal de criminaliteit, ben ik bang, alleen maar toenemen. IoT of niet.
@hk
Mee eens, sterker nog, door de dalende koopkracht zal de interesse voor dit soort non-essentiele produkten aleen maar verder afnemen.
Excessieve winsten maken door besparingen op personeel is leuk voor de korte termijn, maar niet echt duurzaam als je daarmee de koopkracht van je eigen klanten verlaagd.
80 procent van ICT beslissers in 593 ondervraagde bedrijven vindt Internet of things (IoT) de meest strategische ict-keuze voor het komende decennium.
Volgens het artikel.
Verder lezen we dat de voordelen per bedrijf sterk verschillen en wordt erop ingegaan wat IoT eigenlijk is. Blijkbaar is dat voor die 80% procent niet zo van belang voordat je de strategische keuze maakt.
Doet me denken aan een oud Sovjet Unie mopje.
Dat een man achter in een lange rij bij een winkel gaat staan.
En er hem wordt gevraagd waarom hij in de rij staat.
Zijn antwoord dan is dat omdat de rij zo lang is moet het wel iets belangrijks zijn.
@Felix, spijker op zijn kop… vooral veel buzzword uitkraaien meer is niet belangrijk.
Iedereen heeft tegenwoordig een gevirtualeseerde big database in de cloud zodat we elkaar middels inovatieve software de pis lauw kunnen spammen.
Maar over alle gehakte SCADA systemen hoor je maar weinig totdat het echt weer eens ergens fout gaat.
Blijft toch mijn vraag, welk voordeel heb ik, iemand anders of de maatschappij erbij waneer mijn broodrooster te beinvloeden is via het internet ?