De public cloud is voor alle bedrijven – groot en klein – noodzaak geworden. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van Gartner. Ondernemingen beschouwen de public cloud als de belangrijkste ontwikkeling die dit jaar invloed gaat hebben op de manier van zakendoen. Ze kunnen de public cloud niet simpelweg negeren, omdat deze hen flexibiliteit en eenvoud biedt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Forrester verwacht dat de helft van de grote ondernemingen tegen het einde van 2017 applicaties en data in de public cloud heeft ondergebracht.
Bij veel klanten die ik ontmoet, gaat het gesprek steeds weer over de vraag of bepaalde applicaties naar de public cloud moeten verhuizen of dat ze op locatie (on-premises) moeten blijven. Als het over public cloud gaat, gaat het doorgaans over de diensten van Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud, vaak is het een combinatie daarvan.
Uit onderzoek van bureau Rightscale is gebleken dat bedrijven die de public cloud gebruiken, gemiddeld 1,8 public cloud-aanbieders gebruiken voor hun apps of data. De uitdaging waar deze bedrijven voor staan, is het goed inrichten en uitvoeren van een multicloudstrategie. Ze worstelen met de verschillende storage-diensten bij elke cloudprovider. Vooral de tijd en kosten van het verhuizen van data op locatie naar de public cloud en van de ene naar de andere public cloud-aanbieder vormen een struikelblok. Om maar niet te spreken van de tijd en kosten die het verhuizen van data van de public cloud naar data op locatie met zich meebrengt.
Grote verschillen
De verschillen tussen de cloud storage-diensten hebben grote invloed op de applicaties die goed op die betreffende cloud kunnen draaien. Bij vooral gewone block storage-diensten zijn er aanzienlijke verschillen op het gebied van duurzaamheid van data (met een hoog risico van dataverlies), op aanvullende diensten zoals snapshots, of op diensten waarbij meerdere hosts hetzelfde volume kunnen delen.
Ook qua prestatie zijn de verschillen groot. De beperkingen hebben ertoe geleid dat bepaalde groepen applicaties, zoals transactionele databases, niet zo snel naar de public cloud overgezet zullen worden.
Het verschil tussen de diverse storage-diensten in de cloud en de traditionele on-premises storage biedt kansen voor storage-leveranciers. Zij krijgen de mogelijkheid om echte multicloudstorage te bieden die de twee werelden van on-premises en multiple public clouds aan elkaar koppelt en tegelijkertijd de betrouwbaarheid en diensten levert die tot nu toe alleen beschikbaar waren voor on-premises blockstorage.
Klanten krijgen zelf de controle over de virtuele infrastructuur, niet de fysieke infrastructuur. En net als bij gewone clouddiensten is multicloudstorage een dienst die gebruiksvriendelijk is en waar je betaalt naar gebruik.
Cloud ready
Multicloudstorage is ontworpen om goed en eenvoudig te kunnen samenwerken met de on-premises infrastructuur. Multicloudstorage biedt dezelfde zekerheid, prestaties, beheer en duurzaamheid als blockstorage en geeft organisaties het vertrouwen dat de onderliggende storage werkt, ongeacht waar de applicatie draait. Het maakt dus niet uit of de applicaties in diverse public clouds draaien of on-premises.
Belangrijk is wel om bij de aanschaf van on-premises infrastructuur te letten op de term ‘cloud ready’, waarmee aangegeven dat het geschikt is voor multicloud-omgevingen.
Een zeer relevant verhaal van Jeroen maar erg storage centrisch. Uiteraard worden er nog wel de cloud hyper scalers genoemd. Maar het slim gebruiken van een storage platform met een cloud en on-premise deel is iets waar Nimble storage dan ook erg goed in is.
Ik mis echter één zeer wezenlijk onderdeel hier, de netwerk connectie tussen de onderdelen. Als je on-premise en cloud wil koppelen, zeker voor een hoog performante storage verbinding, moet er een zeer goed, snel, betrouwbaar en low-latency netwerk aan ten grondslag liggen. De kosten van een dergelijke verbinding kunnen erg snel in de papieren gaan lopen. NTT communications heeft in een groot aantal van zijn eigen datacenters (Nexcenters) zowel public cloud als rackspace beschikbaar voor de klanten waardoor de fysieke afstand tussen de NTT Enterprise Cloud en de 19” racks bijna tot 0 wordt verlaagd. Met andere woorden, al deze datacenters zijn “on-net” wat inhoud dat in deze datacenters zowel de racks beschikbaar zijn als de cloud en de netwerk POP.
Middels de SD-Exchange (software defined networking exchange) kunnen gebruikers de NTT Enterprise Cloud en hun eigen racks verbinden met elkaar. Dit om zo ook gebruik te kunnen maken van alle voordelen die een lokaal hoog beschikbaar en hoog performant storage systeem als Nimble kan bieden.