Provincie Gelderland heeft na een Europese aanbestedingsprocedure OGD ICT Diensten uit Delft aangesteld als ict-leverancier. In april 2017 probeerde KPN nog via een kort geding de gunning tegen te houden. Het telecombedrijf voelde zich ernstig benadeeld door een lage score voor een presentatie die uiteindelijk zwaar meewoog in de eindscore. Anders zou KPN de aanbesteding hebben gewonnen. De rechtbank Gelderland stelde het telecombedrijf echter in het ongelijk gesteld.
OGD gaat de komende vier jaar de infrastructuur, hosting, werkplekbeheer en servicedesk bij de overheidsinstelling verzorgen. Het contract hiervoor is gisteren, 17 mei 2017, ondertekend. Een contractwaarde is niet bekendgemaakt, maar de huidige jaarlijkse kosten van de provincie voor de onderdelen uit de opdracht bedragen zo’n 5,65 miljoen euro per jaar. Volgens Gelderland heeft OGD ‘de kennis en omvang om de snelle ontwikkelingen op het gebied van ict te vertalen naar onze behoefte.’
Rechtszaak
Op 18 januari 2017 meldde de provincie dat de opdracht voorlopig gegund werd aan OGD, omdat het bedrijf in totaal hoger had gescoord dan het als tweede geëindigde KPN. Daarachter kwamen nog Fujitsu en Ordina. KPN was het niet eens met deze gunning en stapte naar de rechter.
KPN was de enige partij die bezwaar maakte tegen de gunning van de provincie Gelderland aan OGD. Het telecombedrijf voelde zich ernstig benadeeld door een lage score voor een presentatie die uiteindelijk zwaar meewoog in de eindscore. Anders zou KPN de aanbesteding hebben gewonnen. De rechtbank in Gelderland heeft KPN in het ongelijk gesteld.
Presentatie
Aanleiding voor de rechtszaak was de matige score die KPN bleek te hebben gekregen voor haar presentatie van de uitwerking van de plannen voor het overnemen van het infrastructuur- en werkplekbeheer bij de provincie. Deze presentatie werd beoordeeld door een team van zes deskundigen, waarbij vier van de zes een onvoldoende gaven. Het telecombedrijf meende dat de presentatie in samenhang met de offerte had moeten worden beoordeeld en dat de score daardoor hoger had moeten uitvallen. Bovendien was er volgens het bedrijf sprake van een subjectieve beoordeling die op gespannen voet staat met een objectieve gang van zaken bij een aanbesteding.
De provincie reageerde door de stellen dat uit de aanbestedingsdocumenten volgt dat de presentaties op zichzelf beoordeeld zouden worden en dat bij onduidelijkheden of incompleetheden niet kon worden teruggegrepen op of verwezen naar de ingediende offerte. De rechtbank oordeelde dat de provincie terecht verwijst naar de aanbestedingsdocumenten waaruit blijkt dat de presentatie een subgunningscriterium op het gebied van kwaliteit is. Daarnaast oordeelde de rechtbank dat KPN te laat is met klagen over het subjectieve karakter van dit criterium.