De Europese Commissie heeft vorige week in Lissabon een aantal maatregelen getroffen waarmee ze de opkomende e-handel binnen de Europese Gemeenschap wil stimuleren.
De regels voor adverteren op Internet, die tot nu toe nodeloos ingewikkeld waren, zijn vereenvoudigd. Daarnaast is een online helpdesk-systeem opgezet om consumenten te ondersteunen bij klachten over online gekochte artikelen. Met deze maatregelen hoopt de EC het pad te effenen voor een voorspoedige groei van de e-handel in de EG.
Op dit moment houden de nationale regels van de lidstaten geen rekening met grensoverstijgende e-handel. Videoclips, op te vragen op de website van het Engelse Newcastle United, zijn niet toegestaan in Frankrijk, omdat ze op de achtergrond reclame maken voor een biermerk. Boekwinkels op Internet mogen niet adverteren op websites in Duitsland, omdat dit land erg strenge regels kent voor adverteren over boeken. Dergelijke regels maken het er niet echt gemakkelijker op voor e-handel.
De nieuwe regel die de EC wil invoeren, bepaalt dat bedrijven zich aan de wet moeten houden van het land waar de meeste activiteiten rond een website gehuisvest zijn. Dit hoeft dus niet het land te zijn waar het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is. Een krant bijvoorbeeld kan geregistreerd zijn in Engeland, maar de website draaiende houden vanuit Duitsland. In dit geval moet de krant zich houden aan de Duitse regels. Websites moeten aangeven wie de site financiert en vanuit welke plaats de hoofdactiviteiten plaats vinden. Op deze manier hoopt de EC wat meer lijn te scheppen in de huidige chaos aan regels.
Naast een vereenvoudiging van de regels voor adverteren wil de EC een helpdesk opzetten met de veelzeggende naam EEJ-Net (European Extra-Judicial-Net). De helpdesk moet consumenten informatie en advies geven over het juridisch aanpakken van levering van slechte producten of diensten via Internet. Problemen over leveringen, slechte producten of producten die niet voldoen aan de beschrijving, moeten afgehandeld worden op één centraal punt, aldus een woordvoerder van de EG. De helpdesk moet formaliteiten en obstakels omzeilen, om zo snel mogelijk grensoverstijgende disputen op te lossen. Voor de lancering van de dienst heeft de EC zichzelf de optimistische termijn van enkele maanden gesteld; halverwege dit jaar moet de zaak draaien.
Een consument uit Nederland die bijvoorbeeld een klacht heeft tegen een Engelse Internet-winkel moet contact opnemen met de Nederlandse vestiging van EEJ-Net. De Nederlandse helpdesk neemt vervolgens contact op met de Engelse collega’s om een regeling te treffen. Het Engelse kantoor kan de klacht terugspelen naar de Nederlandse vestiging of een aanklacht indienen bij een plaatselijke, in dit geval dus Engelse, rechtbank.