Na een jaar van kritiek op het gebrek aan beveiliging in het populaire email- en agendabeheer-programma Outlook kondigt Microsoft aan de software dicht te spijkeren voor toekomstige virusaanvallen. Het programma is extra gevoelig voor zogenaamde wormvirussen, zoals Melissa en Iloveyou, en kan daardoor hele netwerken platleggen.
Vanaf volgende week is een patch beschikbaar voor Outlook 98 en 2000. Het is dan niet meer mogelijk om toegang te krijgen tot onveilige bestanden of attachments bij emails, zoals het Visual Basic-script, waarmee het Iloveyou-virus verspreid is. Gebruikers kunnen deze instellingen niet aanpassen. Daarnaast kunnen er geen gebruikers toegevoegd worden aan het adresboek van Outlook zonder de uitdrukkelijke goedkeuring van de gebruiker. Het Iloveyou-virus liet zich via het adresboek van Outlook doorsturen naar andere mensen.
Met het uitbrengen van deze patch is Microsoft blijkbaar heel anders gaan denken over virussen. Tot voor kort legde het concern de verantwoordelijkheid bij kwaadwillende gebruikers die programmacode misbruiken om bugs te veroorzaken. Nu lijkt het zelf die verantwoordelijkheid te willen nemen door de veiligheid van het programma aan te pakken. Vice-president van de Office groep Steven Sinofsky heeft vaker aangegeven dat Microsoft erin faalt om zich aan te passen aan een wereld met netwerken. "In het verleden hebben we ons altijd gericht op flexibele en krachtige systemen. Nu netwerken zover doorgedrongen zijn, moeten we bepaalde aspecten van programma’s afsluiten vanwege het risico dat ze vormen voor de systemen van anderen."
Apparaten die gebruik maken van de besturingssystemen Palm OS of Windows CE moeten ook expliciet toestemming vragen om hun informatie met Outlook te kunnen synchroniseren. Ook email-connecties met programma’s van derden, zoals het crm-programma (customer relationship management) van Siebel of het erp-systeem (enterprise resource planning) van SAP, kunnen straks niet zondermeer informatie doorsluizen naar Outlook.
Volgens Dan Kusnetzky, vice-president software bij onderzoeksbureau IDC, zijn het niet alleen de lekken in de software van Microsoft die virusaanvallen uitlokken. Ook het grote marktaandeel staat daar garant voor. "Microsoft is doelwit omdat het een groot marktaandeel heeft. Als iemand een virus maakt voor BeOs, hebben minder mensen er last van en zal het virus minder aandacht krijgen.