De Internationale Kamer van Koophandel (ICC) bepaalt dat de banden tussen Andersen Consulting, Arthur Andersen en Andersen Worldwide moeten worden doorgesneden.
Dat is goed nieuws voor Andersen Consulting, dat tweeëneenhalf jaar geleden een arbitragezaak met deze inzet bij de ICC aanhangig maakte. Andersen Consulting, een internationaal adviesbureau op het gebied van management en (informatie-) technologie, staat nu formeel los van de Andersen Worldwide-organisatie en heeft ook geen verdere financiële verplichtingen aan deze koepel.
Bij een reorganisatie in 1989 werden Andersen Consulting en Arthur Andersen opgezet als twee volledig onafhankelijk opererende bedrijfsonderdelen, met ieder hun eigen, strikt gescheiden dienstenpakket. Arthur Andersen zou zich volgens de overeenkomst bezighouden met fiscale adviezen, accountancy en audit-diensten. Andersen Consulting zou zich richten op de markt van management- en technologische advisering. Koepelorganisatie Andersen Worldwide zou de coördinatie tussen de twee takken verzorgen en toezien op de samenwerking.
In december 1997 maakte Andersen Consulting (AC) echter de arbitragezaak aanhangig, omdat Arthur Andersen (AA) zich niet aan de afspraken zou houden, daarin gesteund door Andersen Worldwide (AW). AA was bijvoorbeeld inmiddels actief geworden op terreinen als technologie-integratie, strategische bedrijfsplanning en bedrijfstransformatie. Op al die terrein gold AC als marktleider. Bovendien moest het succesvollere AC jaarlijks een fors bedrag aantransfer payment betalen aan AA, dat dat geld vervolgens gebruikte om AC te beconcurreren op zijn kernactiviteiten. De betaling van de transfer payment was vastgelegd in de overeenkomst uit 1989, maar daarbij ging men nog uit vansamenwerking van de twee Andersen-bedrijven.
De Internationale Kamer van Koophandel heeft nu bepaald dat Andersen Consulting op eigen kracht verder mag, zonder verplichtingen aan de andere twee partijen. Het enige dat AC moet inleveren, is zijn naam. Het nieuwe, zelfstandige bedrijf behoudt echter de rechten op alle intern ontwikkelde technologie, waaronder Andersens Knowledge Exchange, en op de eigen tools, software en methodes.
Wel moet AC nog de openstaande transfer payments over 1998, 1999 en de helft van 2000 aan Arthur Andersen voldoen. Dat komt neer op een bedrag van 830 miljoen dollar. Andersen Consulting zal dat bedrag graag voldoen om eindelijk af te zijn van het juk van AA en Andersen Worldwide. Het kan zich nu immers weer volledig richten op zakendoen en op jacht gaan naar de nummer-drie-positie op de wereldwijde IT-dienstenmarkt. Die positie raakte het, mede vanwege de toestanden rond de arbitragezaak, onlangs kwijt aan Computer Sciences.