Cisco heeft de resultaten bekendgemaakt van het vierde kwartaal en het fiscale jaar 2010, dat eindigde op 31 juli 2010. De omzet in dit kwartaal bedraagt 10,8 miljard dollar (een stijging van 27 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2009). De nettowinst van het vierde kwartaal kwam uit op 1,9 miljard dollar, ofwel 0,33 dollar per aandeel, een stijging van 79 procent ten opzichte van de nettowinst in het vierde kwartaal van 2009. Het enige minpuntje is het tekort aan producten en de onzekerheid van de economie.
De vierdekwartaal- en jaarresultaten van Cisco waren eigenlijk vrij solide, al hadden analisten op meer gerekend. De totale omzet voor het fiscale jaar 2010 is met de resultaten van Q4 uitgekomen op 40,0 miljard dollar, wat een stijging van 10,9 procent is ten opzichte van het vorige jaar. De nettowinst bedraagt 7,8 miljard dollar of 1,33 dollar per aandeel, een stijging van 26,7 procent vergeleken met de 1,05 dollar per aandeel in het jaar 2009. "Dit was wederom een zeer sterk kwartaal met een aantal recordresultaten voor Cisco. We sluiten het boekjaar sterk af met een aantrekkelijke financiële positie, een goed geoliede innovatiemotor en solide uitvoering van onze groeistrategie", zei John Chambers, voorzitter en ceo van Cisco.
Cisco zag de verkoop van diverse producten toenemen. Cisco’s advanced technologies groeide met 27 procent, switching groeide met 27 procent, en routing groeide met 15 procent. Cisco’s product CRS (Carrier Routing System) groeide met 20 procent en is nu goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar. De ASR (Aggregation Services Router), Nexus en UCS groeiden ook flink. Cisco UCS groeide met 90 procent van 900 naar 1700 klanten. Begin 2009 besloot Cisco met UCS de bladeservermarkt te betreden. Dat is traditioneel het terrein van HP, IBM, Dell en enkele andere concurrenten. In maart 2009 presenteerde het bedrijf samen met enkele technologiepartners zijn unified computing-strategie, waarbij server-, netwerk-, storage- en virtualisatiecapaciteit in één energiezuinig systeem worden gecombineerd.
Het tekort aan Cisco-producten via de toeleveringsketen is nog niet helemaal opgelost, ‘een issue’ volgens veel Cisco-partners. Chambers zei dit probleem hard aan te pakken zonder details te noemen. Wel zei hij dat de situatie is gestabiliseerd en dat het niet in te schatten is of het tekort Cisco in zijn groei heeft belemmerd.
Chambers, zei verder ‘gemengde signalen’ te krijgen over de gezondheid van de economie. De beurskoers van Cisco zakte gisteren met 7,9 procent nadat het bedrijf zich voorzichtig had gehouden in de voorspellingen. Bij Cisco zien ze dat economie nog niet op volle kracht aantrekt. Ceo John Chambers maakt gewag van ‘ongewone onzekerheid’ en ‘gemengde signalen’ over de economie. Hij ziet wel groei bij de klanten, maar over het herstel in de VS en Europa heerst onduidelijkheid.
De resultaten en vooruitzichten van Cisco worden veelal beschouwd als de vinger aan de pols van de technologiemarkt, omdat het bedrijf de belangrijke routers- en switchesmarkt domineert. Analisten waren eerder ook al pessimistisch over de vooruitzichten van de pc-markt. Toch wilde Chambers niet voor onheilsprofeet spelen.
Chambers zegt dat zijn bedrijf inspeelt op groeimarkten zoals cloud, video, consumentenmarkt, collaboration/samenwerkingsoplossingen, datacenter virtualisatie en ‘emerging economies’. Interessante verticale markten zijn energie, smart grid, sport, entertainment en gezondheidszorg. Aankopen zoals Tandberg en Starent leggen Cisco geen windeieren. Chambers vervolgde: ‘Of de wereldeconomie gemengde signalen blijft tonen of niet, ons financiële model en de huidige markt hebben ons goed gedaan. We blijven groeien en investeren, en richten ons voornamelijk op het helpen van klanten om te groeien en hun productiviteit te vergroten. We hebben veel vertrouwen in onze strategie en zullen actief nieuwe terreinen verkennen waar het netwerk het platform wordt. En waar onze klanten willen dat we investeren en innoveren."
In samenwerking met Datanews
De CRN collega’s in Engeland schreven vorige maand al dat de grote-jongens-van-weleer massaal de MKB netwerkmarkt hebben verlaten tijdens de kredietcrisis. Wat ik hier boven lees stemt niet tot vrolijkheid Ik kan me voorstellen dat aandeelhouders wat zuinigjes reageren na bovenstaand verhaal. Is NETGEAR nu de enige die vooral consumenten, SoHo en MKB blijft bedienen? De big boys doen overnames van meer dan een kwart tot dik drie miljard per stuk (anders tel je niet mee blijkbaar) zoals 3Com, Palm, Tandberg, Linksys, Colubris, Starent, Pure Digital, Pure Networks en ga zo maar door. Maar wat heeft het polder-MKB hier nu concreet aan? De overnames verdampen, integreren of verschrompelen.
Je hoort de Benelux NETGEAR-resellers (en mij) niet klagen hoor.
http://www.channelweb.co.uk/crn/news/2266195/netgear-eyes-mid-market-gap
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_acquisitions_by_Cisco_Systems