Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet er gaat komen. Ik hoop dat informateur Opstelten deze column ook leest, dan kan die mijn voorstel nog even meenemen. Mijn stelling is namelijk dat met de komst van een nieuw kabinet eindelijk de bezem door het publieke omroepstelsel kan. Van links tot rechts zijn politici het met elkaar eens dat boel eens stevig vernieuwd moet worden. Men wil minder ambtenaren, begin dan maar bij de omroepen want die worden volledig betaald uit de staatskas.
Van mij mag alleen Nederland 1 overblijven en dan zonder voetbal. VI-hoofdredacteur Derksen verwoordde het treffend door te stellen dat het belachelijk is dat tijdens het WK in Zuid-Afrika allerlei gasten op onze belastingcenten heen en weer werden gevlogen voor interviews bij de publieke zender. Het is inderdaad ridicuul dat iedereen daaraan meebetaalt, zeker omdat niet iedere kijker van voetbal houdt.
Het vrijkomende geld van Nederland 2 en 3 zou ik willen doorsluizen naar de internetinnovatie bij lokale omroepen. Het rommelt nog al in Nederland bij de lokale omroepen. Eén van de redenen is dat ze teveel in de oude media blijven hangen.
Aangezien de overheid wettelijk verplicht is om lokale omroepen te ondersteunen met subsidies kabbelen we met z'n allen maar voort. Niet radio en tv moeten echter de basis worden van de lokale omroep, maar internet. Filmpjes kun je daar prima op uitzenden en doorplaatsen op tv, hetzelfde geldt voor de radio. De vele vrijwilligers kun je ondersteunen met een paar professionele krachten die kunnen worden gefinancierd met het geld dat nu aan Nederland 2 en 3 wordt gespendeerd.
Daarnaast raakt het beroep van journalist ook zo'n beetje uitgestorven want ook daar springt de overheid bij om die aan het werk te houden. Volslagen overbodig; laat de inwoners vooral hun opvattingen en meningen bloggen en met elkaar in gesprek gaan. Dat we de informatievoorziening financieren vanuit de overheid is uit de tijd.
Ook stel ik m'n vraagtekens bij provinciale omroepen. Als je die afschaft en dat medialandschap verdeelt over regio's en steden herkennen meer mensen zich in die omroep. Er is niemand die zich Gelderlander of Overijsselnaar. Wel Achterhoeker of Twentenaar. Of Doetinchemmer of Enschede'er.
Nou, Ivo, ik hoop dat je er wat mee kunt.
“Het is inderdaad ridicuul dat iedereen daaraan meebetaalt, zeker omdat niet iedere kijker van voetbal houdt.”
Van Vliet slaat de plank volkomen mis.
Als wél iedereen van voetbal zou houden, zou dit juist niet bij de PO passen, omdat de commerciëlen dit dan prima op kunnen pakken.
De functie van de PO zou moeten zijn om die zaken op te pakken en te vertonen die niet automatisch door de massa ‘gevreten’ worden.
Helaas worden dit soort programma’s (recent voorbeeld: het fraaie zondagochtendprogramma De Sandwich) stelselmatig wegbezuinigd in een poging om gelijke tred te houden met de Commerciële Omroep – een bij voorbaat verloren strijd.
Laat de politiek zich maar eens buigen over een fundamentele taakomschrijving voor de Publieke Omroep,
dan mag Van Vliet ondertussen nog eens uitleggen wat de toegevoegde waarde is van het over de publieke kanalen doorgeven van YouTube filmpjes – en hoe je filmpjes moet vertonen op de radio.
Van Vliet heeft wel gelijk. De hoeveelheid pulp waar maar een handje vol mensen naar kijkt is enorm.
En kijk eens naar die belachelijk hoge salarissen van die presentatoren en de omroepdirecteuren…
Leuke column, juist op de dag dat Het Gesprek failliet gaat. Timing.
Voetbal, net als de meeste sporten trouwens, passen prima bij de commercielen. Dat we dan gaan klagen dat er telkens reclame tussen komt, of dat we niet willen betalen voor het toenmalige sport7, of dat we gewoon niet willen wennen aan een andere tune dan studiosport dat is dan weer typisch de Nederlandse cultuur. Voor een paar centen willen we alles hebben en het mag vooral niet anders worden.
Ik ben niet direct een voorstander van het verminderen van de zenders, maar een andere invulling zou toch niet zo erg zijn. 20 jaar geleden was er al een voorstel om het op te delen in het amusementsnet (TROS etc), het relinet (KRO etc) en het edunet (VARA etc). Dat kwam er toen niet van. Jammer.
Doek meteen het Commissariaat van de Media en alle ander overheids media-censuur instituten op.
1 overheids-propaganda kanaal meer dan is genoeg toch?
Voor de rest ben ik het eens met Dhr. van Vliet:
Meer (positief) nieuws uit je eigen buurt, i.p.v. dagelijks bestookt worden met depressiefmakend “nieuws” uit het buitenland.
Als het zo doorgaat kijk straks geen hond meer naar “staats-tv”, maar zitten we met zijn allen via internet lekker onze eigen filmpjes te kijken 🙂
“TV who needs it anyway?”
Lijkt me dat de politieke wind die minder Balkenende-norm-plus-bestuurders wil, ook zal sturen op minder inhuren van externen. Oftewel: van ambtelijke apparaat op alle niveau’s tot ‘publieke’ omroep. Of denk aan de oproep om de niet meer van deze tijd zijnde Wereldomroep af te schaffen of te beperken.
Ik ben regelmatig op bezoek geweest in het Hilversumse en daar gaan bedragen de deur uit aan apparatuur die er niet om liegen. Uiteraard word deze apparatuur niet gedeelt met regionale, provinciale en internationale collega’s (hoe ver weg is Belgie nu, Alfacam zie ik toch regelmatig in Nederland rijden met wagens). De presentatoren en geldverslindende instituten zijn al genoemd, ik wilde even de apparatuur erbij betrekken. Overigens is de kwaliteit van de spullen extreem goed. Als je er tegen kan als belastingbetaler zou ik iedereen kunnen aanraden eens te kijken bij het NOB.