De technologie van e-readers staat nog te veel in de kinderschoenen om op grote schaal te worden ingezet binnen grote organisaties. De prestaties van de apparaten laten te wensen over. Ook zijn er te weinig mogelijkheden om documenten op een veilige en leveranciersonafhankelijke manier toegankelijk te maken op e-readers. Dat concluderen adviseurs van bureau Verdonck, Klooster & Associates na een haalbaarheidsanalyse voor het ministerie van Financiën.
Uit de analyse blijkt dat door de kinderziektes slechts een klein deel van de ambtenaren de e-reader blijvend wil gebruiken. Bovendien voldoen de apparaten niet aan de verwachtingen, wensen en eisen van veel gebruikers. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bewerken en het direct versturen van werkdocumenten. Ook aan de eisen aan beveiliging en gebruikersrechten van documenten kunnen de e-readers niet voldoen.
'Met de huidige generatie e-readers kun je niet snel door documenten bladeren', legt consultant Danny Frietman van het adviesbureau uit. 'Een enkele pagina omslaan duurt gemiddeld 0,7 seconde. Het is ook niet mogelijk om met een digitaal ezelsoortje bepaalde pagina's te markeren of om in één zoekopdracht diverse documenten te doorzoeken.'
Digitaal platform
Behalve de e-reader vormt ook het digitaal platform nog een obstakel. Daarmee worden werkdocumenten en informatie op de apparaten toegankelijk gemaakt. Zo'n platform moet onafhankelijk zijn van het te gebruiken apparaat en daarvan zijn er eigenlijk maar weinig, vertelt Eric Bun, die samen met Frietman het rapport schreef. 'Organisaties moeten voorkomen dat ze voor een bepaalde leverancier kiezen, zoals Apple.'
Organisaties zouden wel al moeten nadenken over een strategie voor de inzet van e-readers onder hun medewerkers en klanten. Het toestelaanbod neemt snel toe en medewerkers willen vaak hun privéapparaat zakelijk gebruiken. 'Als je hebt bepaald welke diensten je met een e-reader wilt bieden aan je werknemers en klanten, kun je bij de intrede van nieuwe gadgets beter bepalen of deze passen in je mobiele strategie', zegt Bun.
Onomkeerbaar
Als de keuze voor digitalisering eenmaal is gemaakt, is deze onomkeerbaar, waarschuwen de consultants. 'Het heeft invloed op het hele businessmodel. Daarbij moeten bedrijven goed stilstaan, voor ze een keuze maken.'
Voor de haalbaarheidsanalyse bij het ministerie van Financiën werden de e-readers Iliad en BeBook gebruikt. Het onderzoek ging van start voordat de Apple iPad in Nederland werd geïntroduceerd. Bun: 'De iPad is op de consumentenmarkt succesvol gebleken, maar op de zakelijk markt nog niet.'
Papier is zo gek nog niet he?
Je moet een E-reader ook niet willen gebruiken als een E-writer. Daar heb je al jaren laptops voor.
Sinds de iPad zijn e-readers achterhaald. In ons bedrijf zijn ze allemaal in de kast beland en is de iPad inmiddels succesvol ingevoerd. Er gaan er zeker meer volgen.
De conclusies in het stuk zijn volgens mij apparaatgebonden. Zo zijn er zijn wel degelijk ereaders waar je ezelsoortjes kunt aanleggen.
Volgens mij is de discussie ereader/iPad een eeuwig durende discussie. Langzaam schuiven we op naar het fenomeen dat ‘het nieuwe lezen’ genoemd wordt.
De genoemde devices worden gebouwd op de technologie van nu. Binnenkort zal er ook een iPad-achter ereader zijn die je wel in de zon kunt lezen en die minder zwaar is. Wanneer? Time will tell.
Elk apparaat heeft nu eenmaal een doelgroep. Door de apparaten in een zakelijke omgeving toe te passen kunnen we wellicht de gebreken opsporen en verder innoveren.
Op 20 oktober organiseer ik een netwerkborrel over het fenomeen e-boek (zie: http://e-boeken.info/netwerkborrel), je zult zien dat daar voldoende mensen zijn die de ereader perfect vinden, maar ook uitgevers en schrijvers tegenkomen die zweren bij de iPad.
Mijns inziens is het grootste probleem voor de innovatie van de e-boeken en ereadermarkt, de behoudendheid waarmee gevestigde uitgevers e-boeken op de markt brengt. Doordat er geen royaal aanbod is van e-boeken zal er ook geen ruime vraag zijn. En dus geen beperkt geld voor innovatie.
Ik zou best graag een Ereader voor mijn documentatie willen hebben.
Het probleem is dat de resolutie van die dingen iha te laag is om een behoorlijke pdf file te bekijken.
Datasheets plegen nu eenmaal een hoge resolutie te vereisen
De iPad gaat het ook niet worden, los van mijn aversie tegen het zakelijke model van Apple maakt het ding niet gebruik van E-ink zodat het in de felle zon, of ‘savonds bij het licht van een schemerlamp niet te lezen valt.
Het idee achter een E-reader staat mij echter wel aan,
vermits het ding niet mank gaat aan allerlij onzinnige DRM beperkingen.