Nederland kampt met zo’n nijpend tekort aan ICT’ers dat organisaties snel het probleem oppakken. Wellicht als eerste in Europa, aldus onderzoeksbureau IDC.
Europa moet zich openstellen voor ICT-werkkrachten. Volgens IDC de enige mogelijkheid om het tekort van 1,7 miljoen ICT’ers in 2003 op te vangen.
In het rapportEurope’s IT Skills Shortage, 1999-2003 stelt analistenbureau IDC dat het tekort aan automatiserings-vakkrachten in West-Europa groeit van 850.000 in 1999 tot 1,7 miljoen in 2003. De schrijver van het rapport Andrew Milroy: "Als Europa er niet in slaagt een strategie te ontwikkelen om het tekort aan vakkrachten op te lossen, zullen de individuele landen zeer sterk in het nadeel komen ten opzichte van de Verenigde Staten, die al een paar jaar een strategie uitvoeren om de tekorten op te vangen."
Een groeiend aantal landen ziet in dat het probleem om oplossingen vraagt. De Nederlandse regering heeft enkele maanden geleden afgekondigd dat de immigratieprocedure voor ICT’ers versneld zal worden. In de praktijk is dat echter nog niet goed geëffectueerd. Duitsland heeft zich voorgenomen 20.000 speciale visa voor automatiseerders uit te geven. Politici in het Verenigd Koninkrijk spreken zelfs van een ‘Global War for Talent’.
Milroy noemt het uitbesteden van automatiseringstaken door het bedrijfsleven geen echte oplossing, slechts een verschuiving van het probleem naar ondernemingen die dergelijke diensten aanbieden.
Volgens IDC scoort Nederland nog vrij gunstig. Het verschil tussen aanbod van en vraag naar ICT-personeel ligt in 2003 op 10 procent. Dat ligt in Duitsland bijvoorbeeld op 13 procent, in Spanje 35 procent en in Griekenland zelfs 29 procent. Dat de toekomstige situatie in Nederland redelijk gunstig afsteekt, komt doordat het probleem hier nu al hevig is. IDC verwacht dat organisaties in Nederland daarom al snel automatiseringsactiviteiten gaan outsourcen en het ASP-model gaan omarmen.