Of je nu bij een bank, fabriek of boerenbedrijf werkt, Internet of Things (IoT)-apparatuur is voor elke organisatie interessant. Wel geldt dat slimme apparaten alleen optimaal functioneren als ze worden ondersteund door het bedrijfsnetwerk. Voor it’ers die hun netwerk willen voorbereiden op de aanschaf en intensief gebruik van slimme apparaten de volgende zeven tips.
- Richt een IoT-gateway in
Je kunt een IoT-gateway gebruiken voor het beheer van alle IoT-apparaten en -sensoren. Deze dient als brug tussen het domein van de IoT-apparatuur en het netwerkdomein. De gateway vertaalt de protocollen van elk ‘ding’ en stuurt elk uniek stukje IoT-data door naar de meest geschikte bestemming, of dit nu het netwerk is of computers aan de netwerkrand.
IoT-gateways dragen zorg voor het beheer en de ondersteuning van het groeiende assortiment aan draadloze protocollen waar nieuwe apparaten en applicaties gebruik van maken. Je kunt een IoT-gateway ook inzetten om het netwerk realtime te beschermen tegen cyberrisico’s die het gevolg zijn van kwetsbaarheden in IoT-technologie.
- Zorg voor genoeg netwerkcapaciteit en bandbreedte
Je kunt een software defined network (SDN) inrichten om netwerkbronnen zoals bandbreedte automatisch en dynamisch toe te kennen aan IoT-apparatuur op basis van prioriteiten die in beleidsregels zijn vastgelegd. Zulke regels bepalen bijvoorbeeld de planning van bandbreedte voor IoT-apparaten, die alleen op specifieke momenten data mogen verzenden. Met sdn kan in principe elke toepassing optimaal presteren, ondanks de beperkte hoeveelheid netwerkbronnen. Zorg er verder voor dat je wan- en lan-verbindingen voldoende bandbreedte bieden, ook op momenten van kortstondige bursting.
- Maak de netwerkrand gereed voor de analyse van big-data
De analyse van data gebeurt idealiter aan de netwerkrand, omdat IoT-apparaten hun data hier genereren en verzamelen. Dit geldt ook voor applicaties die binnen seconden moeten reageren op dreigende storingen van apparatuur. Als de analyse van de data binnenin het netwerk gebeurt, gaat dit ten koste van de snelheid. Richt daarom servers aan de netwerkrand in met voldoende verwerkingskracht en capaciteit voor de analyse van IoT-gerelateerde big-data. Maak gebruik van servers die geschikt zijn voor IoT-omgevingen. Volgens sommige onderzoekers is fog computing een beter alternatief voor het IoT dan edge computing.
- Stoom het netwerk klaar voor de opslag van big-data
IoT-data komt in alle soorten en maten. Een deel daarvan is waardevol, maar veel data heeft geen noemenswaardig nut. Ook het zakelijke belang van de data verandert naar verloop van tijd. Deze factoren roepen vragen op over de opslagtypen, -lagen en -duur die zich het best voor IoT-toepassingen lenen.
De grote hoeveelheid IoT-data kan een zware wissel op storage-omgevingen trekken. Schaalbare opslag in de cloud is een mogelijke oplossing, zoals te lezen valt in Cloud Customer Architecture for IoT van de Cloud Council. Overweeg het gebruik van MRAM- of 3D XPoint-technologie voor de opslag van gegevens bij of binnen IoT-apparatuur.
- Upgrade naar IPV6 ter ondersteuning van alle nieuwe apparaten
Het IoT zal zóveel IP-adressen nodig hebben voor alle nieuwe ‘dingen’ dat het IPv4 de grootste moeite zal hebben om daarin te voorzien. Zorg ervoor dat uw netwerk op tijd ondersteuning voor IPv6 biedt, zodat u de opleving van het aantal apparaten voor bent. Vraag bij leveranciers na of hun IoT-oplossingen gereed zijn voor IPv6.
- Kies de juiste netwerkbeveiliging
Kwetsbaarheden in de beveiliging van IoT-apparaten zijn geen nieuws meer. Denk aan problemen rond het patchen van apparatuur en het gebruik van standaardwachtwoorden die niet eenvoudig zijn te wijzigen. Netwerkbescherming begint bij de uitvoering van risicoanalyses, audits van apparaten en protocollen en de speciale beleidsregels voor IoT. Vraag IoT-leveranciers welke oplossing zij bieden voor elk beveiligingsvraagstuk en voer grondig vergelijkend onderzoek uit voordat je een keuze maakt.
- Bewaak het netwerk ter ondersteuning van IoT
Het enorme aantal IoT-apparaten en de diversiteit daarvan, in combinatie met de nieuwe, IoT-gerelateerde uitdagingen voor het netwerk, vragen om gedegen netwerkbewaking. Kijk dus nu al naar de mogelijkheden voor aanpasbare en schaalbare netwerkbewaking die rekening houdt met alle variabelen die je voor je IoT-toepassingen in de gaten moet houden.