Steeds meer Amerikaanse bedrijven doen een beroep op ict-dienstenleveranciers uit lagelonenlanden om kosten te besparen. Volgens Giga Information Group komt er een explosieve groei van die overzeese uitbestedings-markt.
In de recente marktstudie van de Giga Information Group noemt het onderzoeksbedrijf vooral India erg aantrekkelijk voor bedrijven uit de Verenigde Staten die bepaalde ict-activiteiten overzee willen uitbesteden. Dat land biedt namelijk een dienstverlening van erg hoge kwaliteit, in combinatie met veel lagere lonen dan in de VS. Giga verwacht dan ook dat uitbesteding naar India dit jaar met 25 procent toeneemt. Ook Gartner beschouwt India als hét outsourcing-centrum van de toekomst.
Giga stelt dat dit jaar bijna elke grote deal tussen bedrijven en service providers een overzeese component zal omvatten. De marktanalist ziet in China een mogelijke toekomstige rivaal van India in de ict-services markt, aangezien het beschikt over een nog groter aantal erg goedkope werknemers. Maar voorlopig beschouwt Giga het land nog niet als een goede optie voor het leveren van ict-diensten aan Amerikaanse bedrijven. De kennis van het Engels en de bescherming van het intellectueel eigendom laat er immers nog te wensen over.
Uitbesteding naar lagelonenlanden kan bedrijven alleszins een daling van hun ict-kosten opleveren, maar voor informatici uit de VS betekent de opkomende trend natuurlijk een bedreiging van hun job. Forrester Research schatte in november nog dat het aantal ict-jobs dat naar het verre oosten wordt overgeheveld zal stijgen van 27.171 in 2000 naar 472.632 tegen 2015.
De consequenties op locale arbeids markten zullen enorm zijn. Daarnaast is er ook de invloed op de consumpite. Wij moeten immers niet vergeten dat IT’ers over het algemeen in een hogere loons categorie zitten dan werknemers in overige sectoren. De meeste hebben dus ook een “hoger” comsumptie patroon aangenomen. Wat gebeurt er als deze IT’ers zonder werk zitten ? Vergeet ook niet het domino effect, wat ex-IT’ers niet meer uitgeven heeft een negatieve impact op de rest van de economie. Enz. enz…
Nog een ander punt. Waar houdt het “outsourcen” eigenlijk op ? Gaan straks alle technologie jobs (inginieurs, biochemie, etc..) ook naar deze lage loon landen ? Waar is de ethiek van de bedrijven ? Hebben zij ook niet een plicht ten op zichten van hun eigen volk ? En hoe staat het met de overheid ? Die reageren nog altijd niet en de werkloosheid blijft maar stijgen. Wie moet dit allemaal gaan betalen, werknemers ? Het aantaal Hogergeschoolden zal straks ook drastisch dalen want wat voor een zin heeft het nog om voor een vak te kiezen als de jobs niet aanwezig zijn ? Wat gaan wij dan doen … terug naar een agrarische samenleving ? Gezien onze lonen ook zullen dalen wie gaat er dan nog de Westerse luxe diensten en producten kunnen kopen, laat staan dat deze verslonden kunnen worden aan de lage loon landen in het verre Oosten.
Uiteindelijk toont dit het pure winst bejag van een selectief groepje mensen. Ik denk meer en meer dat de anti-globalisten gelijk hebben. Het is duidelijk dat het hele globalistische process berust op korte termijn denken. Lange termijn visie bestaat er helemaal niet meer. Kapitalisme is niet slecht maar de richting waar we nu opgaan zal dit systeem zichzelf volledig gaan opvreten.
Vrije markt economie impliceert dat zaken daar gebeuren waar ze het goedkoopst en best kunnen plaatsvinden. Als in landen voor hetzelfde werk veel minder loon betaald wordt dan in het Westen, en die landen het prima aankunnen, dan zijn ze DUS geschikter ervoor dan wij hier en ‘verdienen’ ze het. Eerst industrie zoals kleding en schoenen, nu callcenter-taken, simpele administratie, uitvoerende ICT. Als dat geen échte ‘ontwikkelingshulp’ en een naar elkaar toegroeien van welvaartsniveau’s is weet ik het niet meer!
De logische reaktie van ‘bedreigde’ werknemers en bedrijven, hier dus ICT-ers, is zich ‘hoger op te werken in de voedselketen.’ Niet alleen maar uitvoeren van uitgekauwde ontwerpen, maar met de klant meedenken. Innovatieve produkten bedenken samen met klanten! Zorgen dat je een profit centre wordt inplaats van een (bodemloze put) kost centre.
Dus: even verder kijken dan onze neus lang is, collegae IT-ers – zowel als maatschappelijk meedenkende burger (steun vrije markt en ontwikkeling van de 3e wereld) als nadenker over je eigen carriere (wegwezen uit de onderkant van de voedselketen!
Wegwezen uit onderkant voedselketen?
Maar hoe moeten de heren in Bloemendaal,Wassenaar,Aerdenhout,Haren,Huizen.
Hun dure levensstijl dan betalen?
Wie moet het “werk” nu doen?
Erik DR,
Jouw reactie is inderdaad zeer voorspelbaar en volledig theoretisch correct vanuit een economisch standpunt. Je hebt mijn punt echter helemaal niet begrepen. Je bent er aan 3000 Km voorbij gevlogen met een standaard antwoord dat uit de meeste eerste jaars Universiteits leerstof boekjes te grijpen is. Het verder denken dan je neus lang is … tja “no comment”.
Het punt is, beste Erik, dat ook mensen op een hoger niveau nu bedreigt worden. Wat belet een bedrijf nu nog alle hoog technologische functies uit te besteden aan deze lage loon landen ? Ieder academisch niveau wordt bedrijgt door deze kort zichtige mentaliteit. Sommigen vinden dat wij dan maar minder moeten gaan verdienen. Dan geef ik als antwoord, “Doe eerst eens je berekeningen en je zal zien dat je het mischien met 10 – 15 % minder kan stellen maar daar houdt het ook op”. Het punt is dat onze levenstandaard hoger is maar dat dit ok geld kost, en vergeet je belastingen niet. Deze laatste worden niet verminderd, in tegendeel ze verhogen zelfs. En naarmate de baby boomers de opoe boomers worden zal dit alleen maar meer geld gaan kosten.
Zoals je zelf zecht, kijk verder dan je neus lang is. Leer eens een beetje visie te hebben in plaats van het typisch kort zichtige materialistische denk niveau van de meeste mensen. Het punt is dat bedrijven (lees aandeelhouder) absoluut niet meer geintereseerd is in de werknemer, dit wordt alleen nog maar beschouwd als een grond stof. Laten wij het ook even duidelijk zijn, het is niet alsof er geen winst gemaakt wordt, het punt voor dit selectief groep mensen is de winst marges steeds hoger te drijven. Men neemt geen genoegen meer met “single digits” het moeten allemaal “duble digits” zijn. Als men maar meer poen kan scheppen, de rest kan de pot op.
Daarnaast, ik zou durven de wedden dat je zelf geen kinderen hebt. Wat voor een toekomst heeft Nederland als het geen toekomst voor zijn jongere generatie kan scheppen. Het nut van studeren ? Waarom zouden ze … alle jobs worden toch ge-“outsourced” naar goedkopere landen.
Zoals gezegd denk eens verder na, heb eens een beetje lef om wat visie te hebben in plaats van korte termijn hebzuchtige bevrediging.
rwb,
OK, goed gezegd! Zo te zien is er een opmerkelijk algemene “transfer of wealth and knowledge” vanuit westerse landen naar de zogenoemde “lagelonenlanden”. Maar, is er een manier om deze trend terug te keren? Ik bedoel, zonder barrieres voor investeringen en handel… Ik denk het niet.
CE,
Inderdaar … zonder de interventie van de overheid vrees ik dat dit probleem niet opgelost kan worden. Tenzij wij allemaal deze bedrijven die dit soort praktijken uitvoeren, boycotten.
Ik begrijp nu veel beter waar de anti-globalisten voor vechten. Het recht voor werk, vrijheid en een eigen identiteit.
Wow! Welaan, hier wordt serieus gediscussieerd!
Gelukkig werk ik al 20 jaar in de IT, heb inderdaad enige economische achtergrond, en waag het dus om allerlei kortzichtige reakties vol vuur te bestrijden! Om er eens een paar te noemen:
“…ook mensen op een hoger niveau nu bedreigt worden. Wat belet een bedrijf nu nog alle hoog technologische functies uit te besteden aan deze lage loon landen ? ”
Heel veel. Er zijn veel zaken, dicht bij de ‘klant’, die zich niet lenen voor die uitbesteding en die lokale krachten eisen. (En toevallig werk ik zowel met NL als met 3e wereld softwarehuizen, en echt: een alhier gedetacheerde Outsourcer, de 3e wereldburger die als frontoffice fungeert voor het backoffice programmeerteam daar, is ECHT even duur als een NL tarief. Door vlieg- en hotelkosten. Situaties zoals in Denemarken waar 3e wereld/OostEuropa inhuur in Denemarken zelf mag werken en lagere uurtarieven vraagt dan lokalen zie ik in Nederland niet.)
“Het punt is dat bedrijven (lees aandeelhouder) absoluut niet meer geintereseerd is in de werknemer, dit wordt alleen nog maar beschouwd als een grond stof”
Sorry – dat zijn ze nooit meer geweest dan strikt noodzakelijk voor de bedrijfscontinuïteit. ‘Mensvriendelijke’ organisaties blijven veroordeeld tot een niche van de markt met klanten die meer dan standaard willen betalen en aandeelhouders die minder dan standaard rendement verwachten. Zie wat er overblijft van de culturen van bijvoorbeeld HP en PeopleSoft, ooit toonbeelden van bovengemiddeld goed personeelsbeleid, in een recessie.
“Wat voor een toekomst heeft Nederland als het geen toekomst voor zijn jongere generatie kan scheppen. ”
Geen. Maar een toekomst scheppen doe je juist NIET door protectionisme, en dat is het enige tegengeluid dat ik hier hoor. Protectionisme garandeert dat we struktureel te hoge prijzen betalen voor produkten en diensten, en dat in reaktie daarop andere landen ONZE EXPORTMOGELIJKHEDEN BELEMMEREN. Als dat is wat je wilt, propageer vooral bij de overheid dat outsourcing naar het buitenland ‘nit most maggen’ om term te gebruiken die past bij het dorpse denkniveau van dit soort opinievormers…
‘Leer eens een beetje visie te hebben in plaats van het typisch kort zichtige materialistische denk niveau van de meeste mensen”
Bij dezen. De kortzichtigheid, het grote muren rondom onze economomie willen zetten bespeur ik met uw welnemen vooral bij sommige andere reakties in deze discussie. Als er één visie is waar Nederland zijn groei en welvaart aan te danken heeft dan is het wel de vrije markt economie en krampachtig daarvan afwijken als het JOU uitkomt (maar niet tolereren dat anderen ervan afwijken als het HUN uitkomt) lijkt me bepaald niet visionair, parbleu…