Het idee achter soa is het samenvoegen en hergebruiken van applicatiefunctionaliteit (services). Door bestaande services te verbinden met nieuw te bouwen services op legacy-systemen kan snel en flexibel een nieuwe applicatie worden samengesteld (composite application). Ook is het mogelijk verschillende services in volgorde met elkaar te laten communiceren en zo een bedrijfsproces te modelleren.
Wat is dat?
"Service oriented architecture (soa) is tegenwoordig de meest aanbevolen methode om applicaties te integreren, maar ook om nieuwe applicaties te ontwerpen. Het idee achter soa is het samenvoegen en hergebruiken van applicatiefunctionaliteit (services). Door bestaande services te verbinden met nieuw te bouwen services op legacy-systemen kan snel en flexibel een nieuwe applicatie worden samengesteld (composite application). Ook is het mogelijk verschillende services in volgorde met elkaar te laten communiceren en zo een bedrijfsproces te modelleren. Dit proces kan zich uitstrekken over meerdere business units, domeinen en applicaties (service orchestration). Er wordt vaak een vergelijking gemaakt met legostenen. Alle verschillende stenen passen op elkaar en zijn op willekeurige manieren op elkaar te klikken", zegt Edgard de Groot, business architect bij Information Builders.
"Enterprise application integration (eai) is een manier om applicaties met elkaar te laten communiceren op basis van onderling gerouteerde berichten (message broker) of functies (RPC’s) waarbij er weinig aandacht is voor hergebruik van functionaliteit of het flexibel modelleren van processen. Het voornaamste probleem van eai is de prijs van aanpassingen, de hoeveelheid maatwerk, benodigde kennis en kunde van de ontwikkelaars en de starheid van de oplossing. Soa brengt hier juist verandering in", aldus De Groot.
Wat zijn de trends?
- De markt voor soa komt nu op gang. "De early adopters zijn geweest, nu gaat de rest ermee aan de slag", zegt Art Ligthart, principal solution architect van het Focusteam soa bij Ordina. John Billman, product director for application modernization bij MicroFocus vult aan: "Steeds meer middelgrote bedrijven en applicatieleveranciers gaan ook met soa aan de slag. Ik zie dat het gebruik van soa wordt gedreven door een specifieke vraag vanuit de business, zoals het uitbreiden van bestaande functionaliteit naar een intranet of het internet of het beschikbaar stellen van bestaande bedrijfsprocessen aan nieuwe interne of externe systemen."
- De Enterprise service bus groeit door naar een nieuwe generatie enterprise service platform. Art Ligthart: "Zo’n platform is een infrastructuur met op elkaar afgestemde ‘technische services’ die je ter beschikking staan, zoals onder meer werkstroombesturing, master data management en autorisatie en authenticatie. Maar ook de functionaliteit van de applicatieserver, databaseservers, portals en bussen valt hieronder."
- De functionaliteit van de middleware verplaatst zich naar de hardware. Het gaat dan bijvoorbeeld om beveiliging, load balancing en netwerkoptimalisatie.
- Soa wordt gecombineerd met Web 2.0. "Er is een nieuwe generatie enterprise portals op de markt verschenen waarin de nieuwe Web 2.0 internetvoorzieningen en de traditionele applicaties van organisaties via services en enterprise service bus gezamenlijk ter beschikking staan aan zowel eigen medewerkers als klanten en partners", aldus Ligthart.
- Standaarden ontwikkelen zich steeds verder op het gebied van integratie. "Doordat er meer en betere standaarden komen, worden de tools die deze standaarden ondersteunen ook steeds beter toepasbaar. Niet langer hoeft alles bij een leverancier vandaan te komen, zoals in het eai-tijdperk gebruikelijk was. Tools van verschillende leveranciers werken steeds beter samen", zegt Edwin van Asch, solution architect bij Systemation.
- Steeds meer van deze integratie-tools komen in een open source model beschikbaar. Van Asch: "De werelden van closed en open source groeien langzaam naar elkaar toe, de leveranciers gebruiken steeds meer ‘open’ componenten en de open source tools worden steeds professioneler."
- Investeringen uit het verleden worden niet meer weggegooid, maar gerenoveerd om te worden hergebruikt in een moderne soa-omgeving.
Welke oplossingen zijn er?
-
Composite applications. "Herbruikbare functionaliteit snel en flexibel kunnen bundelen tot een ‘nieuwe applicatie’ of samenvoegen tot automatische executie van processen", zegt De Groot.
-
SaaS. "Software wordt niet langer ontwikkeld als een monolithische moloch met opslag, business logica en gebruikersinterface, maar in de vorm van een handzame set van eenvoudig herbruikbare business services die aangeboden worden via internet. Deze kunnen door samenvoeging weer tot een toepassing worden gesmeed", stelt Edwin van Asch.
-
Process driven business intelligence. Edgar de Groot: "Het realtime inzichtelijk maken en analyseren van procesgegevens. Directe informatie-feeds uit de soa-systemen worden door business intelligence toepassingen naar dashboards gebracht voor controle en bijsturing door operationele gebruikers."
-
Enterprise indexing. "Soa maakt het mogelijk de gebruikers binnen bedrijven toegang te geven tot voorheen lastig te raadplegen bronnen als databases, legacy-systemen of enterprise resource planning systemen.Via een soa-architectuur en bijvoorbeeld Google-technologie is het mogelijk om via een webbrowser een veelvoud van voorheen verborgen informatie op één scherm samen te brengen", aldus De Groot.
Wie geven hierover adviezen?
- 2e2
- Accenture
- Atos Origin
- Avaya
- BT
- Bull
- Caesar Groep
- Capgemini
- Centric
- CIBER
- EDS
- Getronics PinkRoccade
- HP
- IBM
- ilionx Group
- Imtech ICT
- Info Support
- Inter Access Groep
- IT Staffing Groep
- LogicaCMG
- Microsoft
- Ordina
- Pecoma Business Technology
- Qurius
- Simac Techniek
- T-Systems
- Unisys
- VCD IT Groep
- VX Company