December is een maand van bezinning. Wat wil ik met mijn leven? Wat gaat het volgende jaar mij brengen? Computable vroeg een aantal specialisten naar hun analyse van de arbeidsmarkt in 2008.
Wat wil je bereiken in 2008? Je kunt zorgeloos meedobberen op de golven van een gunstig arbeidsklimaat en maar kijken waar je uitkomt. Je kunt ook de regie van je eigen loopbaan stevig in handen houden. Specialiseren op een werkterrein dat je echt interessant vindt. En waarin je ook na volgend jaar nog een leuke boterham kunt verdienen.
Roland van Aggelen van Forexx merkt op dat er in 2008 een schreeuwend tekort aan goede it’ers ontstaat. "Vooral naar mensen die een HTS- of TU-opleiding hebben is veel vraag. Bedrijven zijn kritischer dan in de jaren voor 2001, niet iedereen wordt zomaar aangenomen. We gaan wel toe naar een markt waarin specialisatie voor een it’er niet per se nodig is. Als je een beetje hands on ervaring hebt is het geen probleem om nieuw werk te vinden."
Wie zich wil specialiseren doet er volgens Van Aggelen goed aan te kiezen voor voice. "De afgelopen jaren was er vooral vraag naar securityspecialisten. Die vraag blijft bestaan. Maar voice neemt nu ook een hoge vlucht. Veel it’ers hebben in het verleden heel bewust gekozen voor netwerken. Telecom vonden ze maar niets. Die mensen hebben helemaal geen zin om nu alsnog richting telecom te gaan. Wie er geen moeite mee heeft kan een aardige boterham verdienen in 2008."
Loek Bosman van Hay Group is het met Van Aggelen eens. "De geïntegreerde netwerken maken de komende jaren flink opgang. Er is grote behoefte aan technici die niet alleen verstand van it, maar ook van telecom hebben."
Een trend die in 2008 doorzet volgens Bosman is de vraag naar internetoplossingen. "Er is behoefte aan mensen die nieuwe concepten ontwikkelen en aan mensen die die concepten kunnen realiseren. De vraag naar specialisten op het gebied van .NET en Java zal verder toenemen."
Beheersing van Java mag niet ontbreken op het cv, zegt ook Richard Lamb van Trendwatcher.com. "Steeds meer applicaties worden webbased. De overheid heeft daar nu ook op ingezet. Dat betekent dat veel bedrijven zullen volgen. De behoefte aan Java-programmeurs is in 2008 enorm."
Niet alleen Java-programmeurs komen in 2008 gemakkelijk aan een nieuwe baan. Jaap Bloem van TechnoTrends ziet meer functies waarnaar zeker veel vraag zal zijn in 2008: "Content managers, databasespecialisten, developers en erp-specialisten, in het bijzonder met SAP-ervaring, zijn gewild. Voor architecten wordt mashup-kennis een belangrijk trefwoord."
Mashup-software maakt het koppelen van verschillende stukjes softwarefunctionaliteit eenvoudig. Bloem: "Voor iedere onderneming die zelf blijft ontwikkelen is mashup-software heel belangrijk. Er bestaan geen opleidingen die je daarvoor kunt volgen. Het gaat er dus om dat je op je cv kunt zetten dat je er ervaring mee hebt."
Jezelf verkopen
Technische vaardigheden zijn niet langer het enige dat telt voor een it’er, zegt Roland van Aggelen. "Bedrijven kijken meer dan vroeger naar communicatieve vaardigheden. Zeker als je in een Amerikaans bedrijf werkt is het belangrijk dat je jezelf kunt presenteren. Niet alleen maar in bits en bytes kunt praten. Veel mensen hebben nu meer aan een assertiviteitscursus dan aan een technische training."
Edwin van Almkerk van AV Werving en Selectie ziet het vaak in selectieprocedures al mis gaan. "De meeste mensen vinden het heel moeilijk om zichzelf te verkopen. 60 Tot 70 procent van alle kandidaten die ik spreek valt stil als ik ze vraag iets over zichzelf te vertellen. Van de producten waarmee ze werken kunnen ze de goede en zwakke kanten zo opnoemen. Maar wat hun eigen sterke en mindere punten zijn weten ze niet duidelijk te maken."
Jaap Bloem noemt soft skills, zoals communiceren, in 2008 ‘100 keer belangrijker dan technische kennis’. Ook Loek Bosman wijst op het belang van soft skills. "Heel belangrijk is een oprechte belangstelling voor je interne klant. Je moet kunnen denken vanuit zijn standpunt, zijn problemen snappen. Goed luisteren is heel belangrijk. Dat is een vaardigheid die je kunt aanleren als je oprechte interesse hebt."
De senior consultant bij Hay Group ziet een toenemende vraag naar functies ‘op het scheidsvlak van bedrijfskennis en it-kennis’. "Er is behoefte aan it’ers die meedenken over de bedrijfsprocessen. Mensen die oplossingen ontwikkelen om die bedrijfsprocessen te verbeteren. Omdat it’ers heel dicht tegen de bedrijfsprocessen aanwerken, zijn zij vaak degenen die zien wat er nog verbeterd kan worden."
Er is meer dan voldoende werk voor ‘mensen die fundamentele beslissingen kunnen nemen’, zegt Bloem. "Mensen die strategisch meedenken en bijvoorbeeld bij een fusie kijken naar de koppeling van systemen. Vroeger werd bij een overname alleen maar naar de boeken gevraagd. Nu krijgt de operatie van de fusiepartner veel aandacht. Hoe zit de ict in elkaar? Er is veel werk voor mensen die daar iets zinnigs over kunnen zeggen."
Overcapaciteit
Voor mbo’ers is de arbeidsmarkt volgend jaar niet gunstig, weet Bloem. "Dankzij het Nederlandse opleidingensysteem komt er een overcapaciteit aan minder hoog opgeleiden. Met alleen mbo-ict wordt het steeds moeilijker aan een goedbetaalde baan te komen. Doorleren in het hbo of aan de universiteit loont de moeite."
Edwin van Almkerk van AV Werving en Selectie merkt juist dat zijn klanten steeds minder kijken naar opleidingsniveau. "Het draait om het werk- en denkniveau, dat wordt getoetst in selectieprocedures. Ik ken legio voorbeelden van mensen die op hbo-niveau werken terwijl ze geen hbo-opleiding hebben gedaan. Het gaat om track records, uitstraling. De vraag is ‘kan hij het?’ en niet meer ‘heeft hij het eerder gedaan?’.
Bijblijven en bijscholen zijn eerste levensbehoefte geworden voor it’ers. Richard Lamb: "Als je vroeger Cobol beheerste kon je tot in lengte van dagen blijven werken. Nu is kennisopbouw veel moeilijker omdat er zoveel verschillende tools zijn. Hoe lager je in de keten zit, hoe kwetsbaarder je bent. Of je morgen nog werk hebt, is volledig afhankelijk van de tools die een bedrijf kiest. Wie op directieniveau meepraat kan langer blijven zitten, maar ook voor die mensen geldt dat ze aan zichzelf moeten blijven werken."