Discussies over open source roepen heftige discussies op. Dat blijkt maar weer eens uit de recente artikelen over Heerenveen en Rijswijk. Waar ik zelf emotie bij voel is de wijze waarop sommige gemeenten in deze tijd omgaan met hun ict-investeringen. Komt dat omdat alleen het hoofd I&A de ict-begroting snapt of omdat automatsiering te veel als interne organisatie wordt beschouwd?
Volgens mij kan de politiek juist scoren op een ict-begroting omdat er jaarlijks ontzettend veel geld mee is gemoeid. In de goede jaren onstuimig gegroeid, betekent in de mindere jaren dat de ict-begroting niet aan de bezuiniging mag ontkomen. Maar dan moet je de investeringen en afschrijvingen wel snappen. Het verschil tussen debet en credit kennen is onvoldoende.
Neem bijvoorbeeld een gemeente als Rijswijk die de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in haar contentmanagementsysteem. Ze hebben er zelfs prijzen mee gewonnen. Om volstrekt onduidelijke redenen kiest deze gemeente voor het open source pakket Drupal dat op dit moment alleen in de gemeente Vught wordt gebruikt. Een prima CMS overigens dat vorig jaar ook is aangeschaft door Het Witte Huis. Maar het betekent ook dat alle functionaliteiten nog ingeregeld moet worden, zoals bijvoorbeeld het e-loket.
Zitten het bestuur en de raadsleden van Rijswijk soms te slapen? Overal in Nederland wordt de broekriem aangehaald en ontkomen gemeenten niet aan bezuinigingen. Nog voordat de afschrijving van het bestaande systeem is begonnen schrijft Rijswijk een aanbesteding uit waarbij potentiële opdrachtgevers het huidige systeem moeten nabouwen. Lijkt me een mooi item voor de gemeenteraadsverkiezingen. En daar zit ‘m nu net de crux. Als dit met een bouwproject was gebeurd of een rotonde was de lokale politiek er bovenop gedoken. Ict blijft voor de meeste raadsleden abacadabra.
En nu maar hopen dat de burgers van Rijswijk geen OZB-verhoging voor hun kiezen krijgen.
Helemaal mee eens, of ze nu voor open of closed kiezen: Een onbegrijpelijke keuze op dit moment. Maar waar gedwaald wordt, kan men op de schreden terugkeren. Het zou de beleidsmakers sieren en ik zou het ze niet kwalijk nemen. Iedereen maakt fouten, maar alleen de groten durven ze toe te geven.
Mee eens. Ik ben echt blij met wat open source de afgelopen jaren heeft gebracht. Ik stoor me alleen mateloos aan het opensourcefanatisme en totaal gebrek aan nuance aan de opensourcekant.
Blijkbaar hebben de opensource-extremisten niet door dat het echt beter is als je keuzevrijheid (tussen closed en open) hebt in plaats dat je alles open source moet zijn.
De meeste opensourcepakketten zijn dramatisch slecht en kunnen echt niet tippen aan commerciele pakketten. Maar daar wordt te vaak aan voorbij gegaan.
ICT blijft voor de meeste politici abacadabra. En als ze er mee gaan bemoeien, dan wordt het vaak niet beter. Kijk naar de kostbare ICT-kwestie in A’dam, bij het UWV, de Dienst Studiefinanciering, de RDW, LNV, Defensie, de Belasting, C2000 en dan hebben we het nog niet over rekeningrijden. Daarvoor is al veel geld uitgegeven en nog niks gemaakt.
Marc, zullen we maar een voetvoddentax invoeren? Dan moeten die opensource-extremisten hun geitenwollen sokken wel uitdoen.
@Marc
@John
Leuk een flame bait! Sta me toe wat te nuanceren:
ICT-kwestie in A’dam, Microsoft
UWV, Logica
Defensie, NXP
C2000, Getronics + KPN
etc…
Jammer dat jullie dit argument dat voor open source spreekt stelen! Het lijkt erop alsof bij IT projecten waar alleen een proprietary software leverancier betrokken is problemen ontstaan. Pardon, problemen voor de klant, niet voor de leverancier.
Ik heb nog niet gehoord, dat een leverancier bestraft is voor het falen van hun IT-project. Misschien komt dat omdat de klant geen keuze meer heeft na het falen?
“OS-extremisten” ergeren zich dood aan dit soort nieuws berichten over falende proprietary software, omdat het ook anders kan.
Er zijn tig voorbeelden te noemen waar open source bij de overheid dagelijks wordt toegepast. Daar hoor je helemaal niets van, want die werken namelijk gewoon.
Kiest men voor open source en open standaarden dan krijg je automatisch en gratis keuze vrijheid. Dat is namelijk het principiële voordeel van open source.
Je kan het de “OS-extremisten” niet kwalijk nemen om open source even fel te promoten als proprietary software leveranciers dat doen. Dat is markt werking.
Wij overtuigen met professionele kennis en open armen, terwijl de proprietary vendors je voor het blok zetten met an offer you really can’t refuse 😉
De keuze is aan de klant.