Het technologiebedrijf Siemens maakt de structuur van zijn ict-divisie IT Solutions & Services (SIS) minder ingewikkeld. De zeven bedrijfsonderdelen worden vervangen door twee nieuwe: IT Outsourcing en Solutions Business. De reorganisatie moet SIS marktgerichter maken, dus met meer oog voor de klanten. Van de 35.000 arbeidsplaatsen gaan er 4200 verloren, waarvan tweeduizend in Duitsland. De maatregelen werden op 18 maart bekendgemaakt aan de medewerkers.
Het is nog te vroeg om aan te geven wat de gevolgen zijn voor de driehonderd medewerkers van de ict-divisie in Nederland, vertelt de Duitse woordvoerster Ivonne Junghänel van de Siemens-groep. ‘We bespreken het plan nu intern en verwachten binnen enkele weken meer duidelijkheid te hebben over landen en locaties.’ Ook een voorlichtster van Siemens Nederland kan weinig zeggen over de gevolgen voor de Nederlandse organisatie, behalve dat de kans bestaat dat er geen ontslagen vallen.
Van zeven naar twee
De zeven bestaande SIS-onderdelen worden opgeheven en geïntegreerd in de nieuwe onderdelen IT Outsourcing en Solutions Business. Het laatst genoemde onderdeel combineert diensten op het gebied van systeemintegratie met de ict-diensten van de sectorgerelateerde hoofddivisies van Siemens (Energie, Industrie en Gezondheidszorg). De maatregel kost ruim vijfhonderd miljoen euro en moet voor 2012 zijn afgerond.
Tot dusver bestaat SIS uit zeven onderdelen: Public Sector, Service Industries, Global Operations (de uitbestedingstak), Professional Services, System Development & Engineering, Portfolio & Technical Management en Regions & Sales Management. Deze onderverdeling werd voornamelijk intern gebezigd, legt Junghänel uit.
Zelfstandig
De divisie IT Solutions & Services wordt verzelfstandigd. De afdeling IT Solutions & Services levert ict-diensten aan externe klanten en aan de andere bedrijfsonderdelen van de Siemens Groep. De organisatie wordt als vreemde eend in de bijt gezien, doordat hij als enige niet productgeöriënteerd is.
Het is onbekend hoe SIS uiteindelijk wordt verzelfstandigd. Het wordt in elk geval een juridisch onafhankelijke entiteit. Het bedrijf sluit zelfs een beursgang niet uit, maar vindt dat voorlopig niet opportuun. Uiterlijk 1 juli 2010 moet de ict-divisie op eigen benen staan.