Bankzittende medewerkers van de divisie Systems Integration worden door ict-dienstverlener Atos Origin ingezet bij andere divisies van het bedrijf, zoals Managed Operations. “We volgen de marktontwikkelingen op de voet om tijdig te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden.”
Ict-dienstverlener Atos Origin probeert bankzittende medewerkers van zijn divisie Systems Integration (SI) onder te brengen bij Managed Operations (MO). Door personeel dat niet aan een project werkt beter in te zetten, hoopt het bedrijf zijn kosten te beperken. Dat bevestigt een woordvoerster.
"Momenteel zoeken we in de gehele organisatie naar mogelijkheden om kosten te minimaliseren, de manier van werken te optimaliseren en de organisatie te stroomlijnen. Daarbij proberen wij onze medewerkers zo optimaal mogelijk in te zetten", aldus de voorlichtster. "Het behoort inderdaad tot de mogelijkheid dat medewerkers tussen divisies wisselen. Nu gebeurt dat bijvoorbeeld met medewerkers die vanuit SI naar MO gaan." Het is onbekend om hoeveel personen het gaat.
Inspelen op veranderingen
De dienstverlener neemt de vraag vanuit de klanten als referentiepunt. "We volgen de marktontwikkelingen op de voet om tijdig te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden", duidt de woordvoerster. "De duur van de overplaatsing is hiervan afhankelijk en is per individuele medewerker verschillend."
Hoewel de medewerkers van elke divisie hun eigen competenties hebben, zouden de overplaatsingen geen gevolgen hebben voor de kwaliteit van de aangeboden dienstverlening. Deze kwaliteit staat altijd voorop, meldt de voorlichtster. "Om deze te waarborgen krijgen onze medewerkers, indien nodig, aanvullende opleidingen aangeboden."
Bankzitters en proeftijdontslagen
Veel ict-dienstverleners kampen de laatste maanden met personeel dat niet op projecten kan worden ingezet. Deze bankzitters worden vaak op cursus gestuurd. Soms proberen de automatiseerders dit overtollig personeel van de hand te doen. Nieuwe medewerkers zouden bijvoorbeeld binnen hun proeftijd al worden ontslagen, met alle gevolgen van dien. Atos Origin ontkent dit echter te doen, maar branchegenoot Logica heeft het inmiddels wel toegegeven.
Nederland is na Frankrijk de grootste markt van Atos Origin. In Nederland werd in 2008 meer dan dertig procent minder winst geboekt dan in 2007. Ons land is bovendien de enige regio in Europa waar de omzet in 2008 voor de dienstverlener daalde. Het jaar werd er afgesloten met een omzet van 1,063 miljard euro, een daling van 1,6 procent.
MO, SI en Consulting
Managed Operations (MO) is het grootste bedrijfsonderdeel van Atos Origin. In 2008 groeide de omzet van deze divisie binnen het wereldwijde concern het meest (met 6,4 procent). In Nederland kon MO echter net niet dezelfde omzet als in 2007 boeken.
Systems Integration (SI) is ook een belangrijke divisie binnen Atos Origin. Wereldwijd groeide de omzet in 2008 weliswaar flink (met 5,4 procent), de Nederlandse afdeling merkte echter veel van het wegvallen van een groot ict-project bij KPN. 2008 werd afgesloten met een omzetdaling van 2,7 procent.
De derde divisie van de Frans-Nederlandse dienstverlener, Atos Consulting, is het kleinst. Wereldwijd groeide de omzet met een procent, maar de omzet van Consulting nam in Nederland af met 2,1 procent ten opzichte van 2007.