De komende maanden rekenen ict-dienstverleners niet op groei. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksbureau Nipo verzamelt voor de Europese Commissie. Het komende halfjaar neemt de vraag toe noch af, denkt 62 procent van de ondervraagde bedrijven.
Van de ict-bedrijven denkt in april 31 procent dat de vraag naar diensten zal toenemen, terwijl 7 procent rekening houdt met verslechtering. Ook in maart dacht 31 procent dat de vraag zou stijgen. Toen dacht 12 procent dat de behoefte aan ict-diensten zou dalen. Aan het statistisch onderzoek doen veertig ict-dienstverleners mee. Het onderzoeksbureau vraagt deze bedrijven iedere maand naar hun toekomstverwachtingen.
De inschatting van de branche wat betreft de vraag naar ict-diensten is de laatste zeven maanden nauwelijks veranderd. Steeds verwacht iets meer dan de helft van de deelnemende bedrijven dat de vraag naar hun diensten zal dalen noch stijgen. In december is dat aantal nog hoger; in die maand verwacht bijna driekwart van de bedrijven het komende half jaar geen ingrijpende veranderingen.
Personeel
De lauwe marktinschattingen zijn ook af te lezen aan de verwachtingen wat betreft de groei van het aantal medewerkers. Het merendeel, 66 procent, stelt in april de komende drie maanden geen extra medewerkers te zullen aannemen, of hooguit 1 procent in arbeidskrachten te groeien. De rest, 34 procent, verwacht dat het aantal medewerkers meer dan 2 procent zal toenemen.
De arbeidsmarkt voor automatiseerders lijkt daarmee nog matter te zijn dan in het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar verwacht de helft of iets minder van de ict-dienstverleners dat het aantal personeelsleden niet of nauwelijks zal toenemen.
Voorraadbeheer
Van de veertig automatiseerders die meedoen aan het onderzoek stelt altijd meer dan de helft dat hun positie in de markt goed is. Rond de 40 procent vindt hun positie voldoende. Onvoldoendes geven zich slechts een schamele 3 of 4 procent.
De Nederlandse ict-dienstverleners blijken niet goed in het schatten van de benodigde voorraden. De afgelopen negen maanden is de voorraad bij hooguit de helft van de bedrijven in orde. De cijfers schommelen sterk. Na de zomer van 2000 had 60 procent of meer van de bedrijven te weinig voorraad. Tussen november en januari daalt het aantal bedrijven dat de voorraad onderschat naar zo’n 45 procent. In januari en maart van dit jaar stellen 11 respectievelijk 12 procent van de bedrijven met een te grote voorraad te zitten.