Bij het lezen van het artikel van Wim Amerongen ‘EMC zet kaarten op opslagsoftware’ kwamen een paar uitspraken naar voren die op z’n minst enige nuancering behoeven, vindt H. Groenewoud.
De uitspraak van de heer M. Ruettgers.in het artikel over opslagsoftware van EMC (Computable, 5 mei 2000): "… we zijn weliswaar duurder dan onze concurrenten, maar onze voorsprong op de concurrenten is zeker vijf jaar", gevolgd door de mening van de schrijver dat "dit beleid er in de praktijk toe leidt dat concurrenten alleen succes kunnen hebben bij toepassingen waarbij betrouwbaarheid en snelheid minder van belang zijn" – is wat mij betreft een slag onder de gordel.
Zelfs in het marktsegment waarover we het hier hebben, is dit te kort door de bocht. Laat ik het zo formuleren: voor drie ton koop je een leuke Mercedes, maar voor hetzelfde geld kun je een auto kopen die zeker vergelijkbaar is. Het wordt een probleem als je het budget halveert, dan ga je andere afwegingen maken. ‘Remote Data Facility’ middels glasvezel is eveneens geen primeur te noemen.
Strategische doelen
Het concept van een SAN (Storage Area Network) leent zich uitermate goed voor ‘file services’, ‘remote mirroring’, ‘backup’ en ‘failover’. Het bereiken van je strategische doelen is wellicht beter te realiseren met de juiste oplossingen voor het opslagprobleem (Strategic Area Networks is dus nog niet zo gek bedacht, maar dit terzijde). Zodra je de eenvoud van dit soort concepten als SAN, NAS (Network Attached Storage) en het verschil met SAS (Server Attached Storage) begrijpt, zul je zien dat er zich een scala aan mogelijkheden aandient die plotsklaps simpel te realiseren zijn, met de nadruk op simpel.
De Duitsers hebben hier een mooi woord voor: Umdenken, en dat is precies waar het hier om gaat, niet meer van hetzelfde maar ‘Umdenken’. Dat een SAN meerdere heterogene omgevingen kan ondersteunen zal voor velen een plus zijn. Voor het geval dat je nog niet de stap naar een SAN durft te maken; je kunt gewoon met een NAS beginnen, die je later alsnog kunt wijzigen (in een SAN) zonder je investering af te schrijven.
Het loont zeker de moeite voor iedereen die met een opslagprobleem kampt de volgende uitgangspunten te hanteren:
- prestatie (tot 200 MB/sec met ‘fibre channel’ (FC);
- beschikbaarheid (‘no single point’ of ‘failure system’, clustering, ‘failover’ en ‘disaster recovery systems’;
- ‘data sharing’ (werkgroepsoftware, verschillende typen werkstations (NT, Mac en SGI) delen dezelfde opslag met de nadruk op grote bandbreedtes);
- schaalbaarheid van 27 GB tot honderden terabytes);
- backup (centrale backup zonder belasting van netwerk of servers);
- beheersbaarheid (centraal beheren van opslag);
- hardware-onafhankelijkheid (je hoeft niet van leverancier te wisselen);
- platform-(OS)onafhankelijkheid (noem ze maar op).
Als een groot fan van SAN moest me dit van het hart.
H.S. Groenewoud
System Consultant
Eberson Consultancy