IBM brengt zijn verschillende serverlijnen iSeries en pSeries, respectievelijk de midrange-machines AS/400 en de Unix-servers RS/6000, nog wat dichter bij elkaar. De nieuwe Power 5-processor maakt zijn debuut in de eerstgenoemde serverreeks.
|
“De i- en de pSeries zijn qua hardware niet helemaal gelijk”, zegt hij. “Er zijn nog wat kleine verschillen, bijvoorbeeld voor lpar (logical partitioning) op de iSeries. De prijs is dan ook niet gelijk, maar we passen het wel sterk naar beneden aan, naar een marktconform niveau.”
De i5-machine is vanaf begin juni verkrijgbaar in twee uitvoeringen: 520 (uni- of multiprocessor) en 570 (één tot vier processoren). De prijs ligt op minimaal 11.500 dollar (voor een 520-uitvoering). Niet alleen de systemen zelf zijn goedkoper, naar schatting zo’n 30 procent. Ook de prijzen voor onderdelen als geheugen en harde schijven voor de i-machines dalen; naar verluidt met respectievelijk 60 tot 80 en 20 tot 30 procent.
Naamsverandering Samen met de komst van de Power 5 gooit IBM het roer – weer – om voor de benaming van zijn aloude midrange-serverlijn. Van oorsprong heette die AS/400 met besturingssysteem OS/400. In 2000 besloot IBM tot een gelijkschakeling; alle servers zijn e-Servers (waarbij de e staat voor e-business), met daarin de voormalige AS/400 als iSeries (met de i van integrated). Nu, met het debuut van de 64-bit Power 5-processor, wordt de naam veranderd in i5 met als besturingssysteem i5/OS. Het overkoepelende e-Server blijft. De verwachting is dat IBM deze naamgeving voortzet met i6 voor de toekomstige Power 6-processorgeneratie en p5 voor de pSeries, zodra die de nieuwe processor krijgt. Dat gebeurt in de tweede helft van 2004. |
Van den Berg ontkent dat IBM nu vooral uit is op het winnen van nieuwe zieltjes, te ronselen onder bijvoorbeeld HP3000-klanten, gebruikers van Compaqs Unix-variant Tru64 of klanten van Sun Microsystems. “We mikken op verschillende doelgroepen: onafhankelijke softwareproducenten, bestaande iSeries-klanten en potentiële gebruikers.”
Besturingssystemen
Laatstgenoemde groep bestaat uit ondernemingen die meerdere besturingssystemen gebruiken. “Ook huidige iSeries klanten die ook Unix draaien.” IBM positioneert de nieuwe machine als ideaal middel voor consolidatie. Niet zozeer vanwege het hogere prestatieniveau ten opzichte van te consolideren computers, maar vooral vanwege de mogelijkheid meerdere besturingssystemen naast elkaar te draaien. Dat belooft een efficiëntere benutting van de capaciteit.
De nieuwe i5-server heeft hiervoor een ingebedde virtualisatielaag met partitionering op processorniveau. “Op de Power 4-processor bieden wij tien partities voor Linux en vier voor OS/400. Op de Power 5 is dat tien partities per processor, behalve een enkel licht model. Dat aantal is overigens onafhankelijk van het besturingssysteem.”
IBM stelt dat de vorige week onthulde i5-server zowel i5/OS (voorheen OS/400) draait als zijn Unix-variant AIX, het open source besturingssysteem Linux en ook Windows. Laatstgenoemde draait echter op een insteekkaart die in wezen zelf een server is, met Intel-processor. x86-uitvoeringen van Linux kunnen eveneens op die insteekserver draaien, maar de i5 ondersteunt Linux ook in een systeempartitie op de Power 5.
De ondersteuning voor het draaien van AIX op de i5-servers wordt pas in de tweede helft van dit jaar gerealiseerd. IBM brengt dan versie 5.2h op de markt. De i5 wordt daardoor dan niet een pSeries-machine, zegt Van den Berg. “De i staat voor integrated; bij een iSeries-machine leveren we naast het besturingssysteem ook databank DB2, webserver Apache en meer applicaties mee. De pSeries is meer een knutsel-het-zelf-in-elkaar systeem.”< BR>