Siemens zet het mes in zijn computerdivisie Siemens Nixdorf Informationssysteme (SNI). Het wil de dienstverlening van SNI vanaf 1 oktober integreren met de netwerkactiviteiten van Siemens zelf. Verder is de PC-fabriek in het Duitse Augsburg verkocht aan de Taiwanese fabrikant Acer.
Volgens Wil Duyts, marketing manager van SNI Nederland, is voor de reorganisatie gekozen vanwege de toenemende integratie van informatietechnologie en communicatie. Klanten vragen steeds vaker om geïntegreerde ICT-oplossingen. De vele divisies en productlijnen binnen het Siemens-concern stonden echter het aanbieden van deze dienstverlening in de weg.
Doorbraak
Het elektronicaconcern voegt de divisies Openbare Communicatienetten, Bedrijfstelecommunicatiesystemen en SNI samen en creëert daaruit drie nieuwe divisies: I&C (Informatie & Communicatie) Services, I&C Networks en I&C Products. De nieuwe afdelingen zorgen voor zo’n 40 procent van de omzet van Siemens. De uitbestedingsactiviteiten van Siemens Business Service (SBS), nu nog onderdeel van SNI, worden ondergebracht bij I&C Services. Siemens wil op dit terrein nog steeds de concurrentie aangaan met IT-bedrijven als EDS, IBM en CSC. Het merendeel van de uitbestedingsopdrachten komt nog steeds van het moederbedrijf zelf. Nu, met de geïntegreerde dienstverlening, verwacht Duyts dat de al jaren aangekondigde doorbraak op de outsourcingsmarkt kan plaatsvinden.
Sterke naam
Behalve de integratie van het merendeel van de SNI-activiteiten heeft Siemens de PC-fabriek van SNI in het Duitse Augsburg aan het Taiwanese PC-fabrikant Acer verkocht. Er werken daar ongeveer tweeduizend mensen. Jaarlijks produceert deze vestiging zo’n 1,4 miljoen PC’s. Acer zal zowel eigen desktop en portable PC’s fabriceren als computers onder de Siemens-merknaam. Siemens denkt door de samenwerking te kunnen profiteren van de sterke positie van Acer op de consumentenmarkt. Daarnaast produceert de fabriek SNI-machines voor de detailhandel en de bankwereld. "SNI blijft voorbestaan als leverancier van kassasystemen en geldautomaten voor de detailhandel en de bankwereld", zegt Duyts. "Dat is om marketingtechnische redenen: Nixdorf heeft in deze marktsegmenten nog steeds een sterke naam."
Saneringen
De leiding bij het integratieproces komt in handen van SNI-topman Gerhard Schulmeyer. De komende maanden zullen de plannen in diverse werkgroepen worden uitgewerkt. Overigens vertrekt Schulmeyer aan het eind van dit jaar bij SNI en volgt hij Albert Hoser op, die omwille van leeftijdsredenen aftreedt als directeur van Siemens Verenigde Staten.
Schulmeyer heeft de afgelopen jaren al flink gesaneerd bij SNI. Die reorganisaties waren al een voorbode om de dienstverlening van de IT-divisie op termijn te integreren met de activiteiten van het moederbedrijf. In Nederland voerde directeur Rein Hoogland de plannen van Schulmeyer uit. Hoogland rondde afgelopen maart nog een reorganisatie af waarbij het aantal business units van zeventien naar drie werd gereduceerd. De consequenties van de integratieplannen voor hem en het personeel zijn nog niet bekend. "Maar", merkt Duyts op, "de verwachting is dat we meer personeel nodig zullen hebben."