Online geld lenen is tegenwoordig de norm. Moest je vroeger nog fysiek naar de bank, tegenwoordig vraagt je online je lening aan. Is je aanvraag goedgekeurd, dan wacht er een offerte op je in een online beveiligde omgeving.
Hoe werkt online geld lenen
Online geld lenen kan je doen in vrijwel iedere browser. Als je zou willen én je situatie laat het toe, dan kan je tot wel € 150.000,- lenen vanaf je smartphone.
Nemen we een website als Frisia Financieringen als voorbeeld, dan kan je daar geld lenen via de volgende stappen:
- Lening berekenen
- Lening aanvragen
- Lening afsluiten
Ben je prijsbewust dan kan je tussentijds ook leningen vergelijken.
De stappen spreken voor zich; iemand berekent eerst hoeveel hij/zij maximaal kan lenen, vraagt vervolgens een lening aan en zodra deze goedgekeurd is dan kan hij/zij de lening afsluiten. Bij deze laatste stap moet wel vermeld worden dat het afsluiten gebeurt in een beveiligde online omgeving.
Veilig geld lenen; waar let je op?
Om te beginnen is het belangrijk om binnen Nederland geld te lenen. Op die manier val je onder de Nederlandse wetgeving. Deze bepaalt onder andere dat bemiddelaars een AFM-vergunning moeten bezitten en dat de rente de Nederlandse maximale rente niet overstijgt.
Een simpele check bij de contactgegevens geeft vaak al meer duidelijkheid. Heeft het bedrijf geen Nederlandse KVK-registratie en/of is het bedrijf gevestigd in een ander (EU) land, dan moeten er vaak wat alarmbellen gaan rinkelen. Dit kan een teken zijn om de strenge Nederlandse wetgeving te omzeilen.
Let op: Een .nl domeinnaam zegt niks over waar het bedrijf is gevestigd.
Is de bemiddelaar gevestigd in Nederland, dan kan je verder naar het controleren van de AFM-vergunning.
AFM vergunning
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in Nederland toezicht op verantwoord geld lenen. Wil je in Nederlands consumptieve kredieten verstrekken of hierin bemiddelen, dan is een AFM-vergunning wettelijk verplicht. Deze vergunning probeert het lenen van geld zo duidelijk, eerlijk en veilig te laten verlopen.
Heb je een AFM-vergunning gevonden op de website van een aanbieder, dan kan je deze controleren op https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/controleer-je-aanbieder. Controleer een AFM-vergunning altijd op echtheid. Zeker als er vooraf al belangrijke documenten zoals een kopie ID worden gevraagd.
Bureau Kredietregistratie (BKR)
Een BKR-check is een wettelijk verplichte controle bij Bureau kredietregistratie. Het is onderdeel van het proces om verantwoorde leningen te verstrekken.
Adverteert een aanbieder met geld lenen zonder BKR-check? Ook dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Ben je in zo een situatie ook bezorgt voor andere mensen, dan kan je de aanbieder melden bij het AFM.
Phishing het grootste gevaar
Een lening afsluiten gaat gecombineerd met het aanleveren van belangrijke gegevens. Dit maakt online geld lenen ook aantrekkelijk voor oplichters. Zij kunnen met deze gegevens identiteitsfraude plegen om bijvoorbeeld een echte lening aan te vragen.
Google en instanties zoals de AFM zitten bovenop frauduleuze leen-websites, maar het blijft belangrijk om scherp te zijn. Het controleren van de vestigingsplaats en de benodigde AFM-vergunning is daarom gewenst.