Laadpalen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Volgens de ANWB telt Nederland ruim 81.000 openbare laadpalen. Daarnaast hebben nog eens 169.000 huishoudens ook een eigen laadpaal voor de deur. Het aantal laadpalen blijft hard groeien.
De Nederlandse overheid verwacht dat er in 2030 ruim 1,9 miljoen elektrische voertuigen in Nederland rondrijden. Om aan de laadbehoefte te voldoen verwacht de overheid hiervoor 1,7 miljoen laadpalen nodig te hebben. In de tussentijd staat de ontwikkeling van laadpalen niet stil. De term ‘slimme laadpaal’ komt dan ook steeds vaker voorbij. Maar wat houdt een slimme laadpaal nou precies in en hoe werken ze?
Een slimme laadpaal: wat is het?
Het woord ‘slim’ is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken wanneer het over technologie gaat. In tegenstelling tot een plug & charge laadpaal zijn deze slimme laadpalen verbonden met het internet en/of andere slimme apparaten. Dit levert veel extra functies op. Voor een laadpaal kunnen dit bijvoorbeeld simpele functies zijn zoals het verkrijgen van inzicht in het energieverbruik van de laadpaal. Een complexere slimme functionaliteit is bijvoorbeeld dynamic load balancing. Deze functie meet elke seconde de belasting van het stroomnetwerk en geeft voorrang aan de andere apparaten in uw huis. Enkel de resterende capaciteit wordt gebruikt voor het opladen van uw auto. Dit vermindert het risico op overbelasting en zorgt ervoor dat uw auto zo snel mogelijk wordt opgeladen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen, kan er ook voor gekozen worden om de auto exclusief met de daaruit gewonnen energie op te laden of juist niet.
Bedienen met een slimme app
Om alle slimme functies van een laadpaal te gebruiken is vaak een app nodig. Via de app kan bijvoorbeeld een laadsessie opgestart of juist onderbroken worden. Ook zijn via de app allerlei instellingen te beheren. Hierbij kan gedacht worden aan het instellen van een laadtarief voor gasten. Wel is het zo dat er vaak een abonnement vereist is om gebruik te kunnen maken van diverse extra functies. Dit verschilt echter per fabrikant. Bij Alfen zit de techniek standaard ingebouwd en kan geactiveerd worden met het juiste abonnement. Wallbox kiest er daarentegen voor om de techniek apart aan te bieden middels een extra module.
Slim geld besparen
Slimme laadpalen zullen in de toekomst niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld. Logisch ook gezien er veel geld mee kan worden bespaard. De verschillende slimme functies kunnen ervoor zorgen dat u flink bespaart op de laadkosten. Doordat de lader rekening houdt met de piekmomenten en juist te profiteert van de daltarieven komt uw rekening lager uit. Daarnaast is het überhaupt voordeliger om op te laden bij een eigen laadpaal ten opzichte van openbare laadpalen. Daarnaast mogen alle gemeenten zelf een beleid maken voor elektrische vervoer en oplaadinfrastructuur. Dit kan betekenen dat u zelfs in aanmerking komt voor subsidie wanneer u een laadpaal voor thuis overweegt. Dat is ook slim voor de portemonnee.
Welke laadpalen zijn ‘slim’?
Het aantal fabrikanten dat laadpalen produceert neemt nog steeds toe. Inherent daaraan is dat steeds meer fabrikanten ook inzetten op slimme laadpalen. Voorbeelden van fabrikanten die slimme laadpalen maken zijn EVBox, Wallbox en Alfen. Hoewel zij allemaal slimme laadpalen produceren, zit er veel verschil in de functies waar gebruik van kan worden gemaakt. Zo heeft elk laadstation unieke voordelen die voor u relevant kunnen zijn.