Kantoorhumor is de ergste vorm van humor die er bestaat. Als ik 's ochtends na negenen op mijn werk kom, is er altijd wel één collega die zegt: goedemiddag!. En als ik 's middags ook maar één minuut voor vijven naar huis ga: zo heb je snippermiddag? Dolly Parton weet niet wat ze aangericht heeft met haar liedje ‘Working nine to five'.
Het werken van negen tot vijf zit in onze genen. Kijk maar eens naar onze snelwegen. We staan elke ochtend en middag op hetzelfde tijdstip keurig netjes in een rij om werk te doen wat we thuis ook gewoon kunnen doen. Ja, maar ik moet ook vergaderen. Nee, je moet aan het werk! Vergaderen is voor mensen die niet weten wat ze moeten doen en daarom maar gaan overleggen met mensen die ook niet weten wat ze moeten doen.
We hadden het over werktijden en dat blijft een leuk onderwerp. Het bleek ook weer eens uit de vele reacties op het bericht dat werknemers bij IBM niet meer vier dagen van negen uur mogen werken in plaats van vijf dagen van acht uur. Het mag wel van IBM maar niet van de klant, ABN Amro, want die wil gewoon vijf dagen per week ondersteuning. Hadden we niet in een crisis gezeten dan had IBM gezegd: ja, dikke vinger, ze komen niet op vrijdag want dan werken onze mensen niet. Maar tijden zijn veranderd. Nu zegt de ABN Amro: ja dikke vinger, ze komen wel anders bellen we iemand anders.
Ergens anders
Dus nu moet IBM netjes aan haar personeel vragen of ze alstublieft ook een dag extra willen werken. Ja, dikke vinger, zeggen de personeelsleden en deze gaan vervolgens kijken of ze ergens anders vier dagen in de week kunnen werken. Maar helaas tijden zijn veranderd en dus zullen ze toch netjes vijf dagen gaan werken. Totdat de crisis voorbij is uiteraard.
Zelf werk ik al jaren 36 uur in de week, oftewel, ik ben een parttimer volgens mijn collega's. Van kantoorhumor krijg ik een dikke vinger.
Niet iedereen die 4 dagen werkt is op vrijdag vrij dus argumenten kloppen niet.
alleen ambtenaren werken van 9 tot 5.
Foutje,
Ambtenaren zijn aanwezig en vergaderen. Dat is iets anders dan werekn.
Toch fijn dat je er tenminste van uit gaat dat (de meeste) ambtenaren ook gewoon werken!
On topic: is iedereen onmisbaar bij IBM? Waarom niet een schema met verschillende dagen voor de vrije dag, desnoods met een telefonische bereikbaarheidsafspraak?
Helaas, helaas. Er wordt nog steeds gedacht dat fysieke aanwezigheid iets, maar dan ook iets te maken heeft met werken c.q. een opdracht volbrengen.
Er zijn mensen die verzetten werk in de helft v.d. tijd en doen dat midden in de nacht. So what? Als de klus geklaard wordt, is het toch helemaal niet belangrijk of dat van 9 tot 5 of ergens van 5 tot 9 gebeurd?
Blijkbaar vertrouwd niemand elkaar. De werkgever de werknemer niet en omgekeerd. We hebben het al jaren over sturen op resultaat, maar doen, ho maar. Wie anno nu nog stuurt op aanwezigheid leeft echt in het verre verleden!
ICT-ers werken nooit. Daar hebben ze toch computers voor? Waar moeten ze anders de tijd vandaan halen om op de Computable site te surfen en flauwe grappen te maken terwijl het nog geen 17:00 is.
@EH … hangt van de functie af; het is wel handig als iemand met een ondersteunende functie overdag op kantoor is ipv ’s nachts thuis
En resultaat gericht sturen … is altijd lastig, productiviteit (en wellicht ook bijbehorende kwaliteit) is altijd lastig te meten.
Als ik sneller ben dan mijn collega’s, maar ik claim dezelfde tijd nodig te hebben, dan heb ik het lekker rustig thuis, toch?
Je ziet het bij iedere klant, er worden externe medewerkers ingehuurd om de 4 (en soms zelfs 3)-daagse werkweek van internen te compenseren.
Het door de klant gewenste servicelevel staat natuurlijk volstrekt los van de personele invulling.
Een 4daagse werkweek is uitstekend te combineren met 7×24 uur dienstverlening. Het is gewoon een kwestie van goed invullen.
De IBM-argumentatie is dan ook een volkomen drogreden. Dit is gewoon afschuiven op het personeel. Zoals insiders weten is bij IBM de afgelopen jaren wel e.e.a. veranderd.
Overigens heeft aanwezigheid niets te maken met effectiviteit. In 4×9 uur kun je meer werk verzetten dan in 5×8.
Enne …. de grootste ambtenaren zitten bij de banken. Waar ze doorgaans ook maar 36 uur per week ‘werken’.