Intel en Microsoft hebben een serieuze aanval geopend op het Unix-platform door het gebruik van Wintel-werkstations te promoten. De twee bedrijven richten zich op zowel gebruikers van dergelijke machines als op ontwikkelaars van software daarvoor.
Voorheen waren Unix-werkstations krachtiger, maar ook duurder dan de Windows-tegenhangers met Intel-processoren. Sinds enige tijd leveren Wintel-werkstations minstens dezelfde prestaties, maar nog steeds voor een lagere prijs. Bijkomend voordeel is de compatibiliteit met de bestaande PC-applicaties. De Wintel-alliantie heeft al ruim 80 procent van de PC-markt in handen.
Wintel rukt op
Microsoft en Intel beweren dat zeer zware ontwerp-programmatuur nu op hun systemen draait dankzij de Pentium II-processor, nieuwe grafische technieken en verbeteringen aan Windows NT. Dergelijke applicaties waren traditioneel gebonden aan Unix-werkstations op basis van snelle Risc-chips (Reduced Instruction Set Computing).
Tijdens hun Workstation Leadership Forum gaven de fabrikanten ook een voorproefje van AGP pro, een zware versie van de Accelerated Graphics Port (AGP), die in het tweede kwartaal beschikbaar is als een toevoeging aan AGP versie 2.0. AGP Pro biedt ondermeer snellere doorvoer, verbeterde koeling en is al voorbereid op de 64-bit architectuur van Intels Merced-processor. AGP Pro geniet al de steun van Compaq, Dell, Hewlett-Packard, IBM en Siemens-Nixdorf.
Steun en korting
Onderzoeksbureau Dataquest kent AGP een belangrijke rol toe in de groei van NT, maar zegt dat er eerst meer producten moeten komen die gebruik maken van AGP. Het Wintel-marketingoffensief werkt hieraan door bepaalde software-ontwikkelaars technische ondersteuning te bieden voor de overstap van Unix naar NT. Softwarefirma’s kunnen zich tot 31 maart aanmelden voor het Migration Assistance Program (Map), waarna de "best gekwalificeerde" bedrijven worden geselecteerd door Microsoft en Intel. Naast documentatie, diensten en steun krijgen de uitverkoren ontwikkelaars ook kortingen op hardware en software.
De omslag naar NT begon in 1995; voor dat jaar draaiden de meeste werkstations een Unix-variant als besturingssysteem. Onderzoeksbureau IDC constateert dat de populariteit van NT-systemen blijft stijgen. Afgelopen jaar werden er 80 procent meer NT-werkstations verkocht. In totaal komt dat neer op 1,3 miljoen verkochte NT-systemen, terwijl de verkoop van Unix-computers 7 procent daalde naar 660.000 machines, aldus IDC. Dit was de eerste keer dat de verkoop van Windows NT-werkstations de Unix-markt voorbij streefde. JB