De top van de Veluwse erp-leverancier Baan kraakt in zijn voegen. Oprichter Jan Baan heeft zware kritiek op de huidige algemeen directeur Tom Tinsley en zaagt aan de poten onder zijn stoel. Volgens betrouwbare bronnen maakt hij ernstig bezwaar tegen het bedrijfs- en verkoopmodel dat Tinsley heeft ingevoerd en aast hij weer op de directiezetel.
Jan Baan trok zich vorig jaar zomer terug uit Baan Company. Dit was een concessie aan de Amerikaanse beleggers die de ondoorzichtige financiële structuur met investeringsmaatschappij Vanenburg Ventures afkeurden. Inmiddels zijn beide organisaties uit elkaar getrokken. Via grootaandeelhouder Vanenburg heeft Jan Baan echter nog greep op het beursgenoteerde Baan Company. De aandeelhoudersvergadering van afgelopen donderdag die plaatsvond na het ter perse gaan van dit nummer, wordt beschouwd als een van de podia gezien waarop de bevlogen ondernemer een greep naar de macht zou kunnen doen. Alles staat of valt met de steun die Jan Baan onder de overige aandeelhouders geniet.
Verwijten
Andries Bottema, rechterhand van zowel Jan als Paul Baan binnen Vanenburg, zegt niets van de machtsstrijd te weten. "Ik vraag me af of mensen elkaar iets kunnen verwijten. Achteraf bezien kun je natuurlijk altijd beargumenteren dat het anders had gemoeten. Maar vuurwerk? Ik verwacht dat dat wel meevalt."
Bottema meent dat Tinsley zijn eigen sterke en zwakke punten kent en deze laatste compenseert door andere competente managers op sleutelposities te zetten. "President Mary Coleman is daarvan een voorbeeld." Hij sluit echter niet uit dat de nieuwe commissarissen, die twee weken geleden zijn genomineerd, wijzigingen gaan doorvoeren in het management of de organisatie: "Maar de Raad van Commissarissen maakt besluiten op basis van feiten en analyses en laat zich niet leiden door emoties en frustraties."
Geen spijt
Een van die nieuwe commissarissen is Joop Janssen, topman bij bouwbedrijf Heijmans, een belangrijke klant van Baan. Hij heeft ondanks de interne perikelen nog geen spijt van zijn nieuwe functie: "Een bedrijf moet eenmaal commissarissen hebben. Ik vind automatisering erg leuk. Vooral de organisatorische kant ervan", zegt Janssen, die meent dat er nog ‘een en ander’ te doen is bij Baan.
Jan Baan meent ondertussen dat zijn bedrijf van hem afgenomen is en dat het momenteel om zeep wordt geholpen door een incompetent managementteam. Naast Tinsley leeft Jan Baan ook in onmin met R&D-directeur Laurens van der Tang, zo stellen anonieme bronnen. Hij heeft teveel hooi op zijn vork genomen waardoor het uitkomen van nieuwe versies van de erp-software ernstige vertraging heeft opgelopen.
Juist de grote betrokkenheid bij klanten, waar Jan Baan om bekend staat, mist hij bij Tinsley. Hij verwijt hem traag op de wensen en eisen van de markt en klanten te reageren.
Ivoren toren
Tinsley maakte carrière bij consultancy-organisatie McKinsey. Hoewel hij al langer bij Baan werkte, nam hij in juli 1998 definitief de touwtjes in handen. Marktkenners menen dat hij moeilijk te benaderen is en omschrijven hem inmiddels als ‘ivoren toren’-figuur.
Bodo Douqué, privé-investeerder en oprichter van Uniface, vindt het te makkelijk om nu al kritiek te leveren: "Ik denk dat het huidige management de kans moet krijgen de reorganisatie af te ronden en de negatieve spiraal te doorbreken."
Naast de invloed die hij via Vanenburg heeft, laat de oprichter zijn invloed ook gelden via zogenoemde product steering committees, die richting geven aan de productontwikkeling van Baan. Bottema ontkent dat Jan Baan nog officiële functies vervult binnen Baan Company. "Maar het bedrijf zou gek zijn als ze niet zouden profiteren van de uitgesproken mening die Jan Baan over de IT-industrie heeft", aldus Bottema die nog wel een rol voor de Veluwse ondernemer ziet weggelegd.
De aandeelhoudersvergadering zal moeten uitwijzen of Jan Baan voldoende draagvlak weet te creëren voor zijn ambities.