Jack McMaster, ceo van KPN Qwest, is ondanks de tegenvallende aandelenkoers van zijn bedrijf optimistisch over de glasvezelmarkt, vooral in Europa. De behoefte van eindgebruikers aan bandbreedte is onverzadigbaar. Volgens McMaster leidt de ontwikkeling van glasvezel- en lasertechnologie uiteindelijk tot onbeperkte bandbreedte.
Het huidige laboratoriumonderzoek naar glasvezeltechnologie en laser zal ingrijpende en onomkeerbare gevolgen hebben, die nu nog maar door weinig mensen worden onderkend. De uitwerking van deze technologie op de netwerkmarkt is vergelijkbaar met die van silicium voor de pc en benzine voor de auto-industrie. Deze vergelijking trok Jack McMaster maandag op een congres in Den Haag, waar hij sprak over de invloed van technologie op zakendoen.
"Onderschat niet wat er nu in de laboratoria gebeurt", aldus McMaster. "We kunnen niet bevatten wat er met bandbreedte gaat gebeuren. Het is eigenlijk onontgonnen terrein. Door de voortdurend dalende prijzen van bandbreedte wil iedereen het steeds sneller laten gaan. 2Mb per seconde per persoon is lang niet genoeg, dat moet minimaal 10 Mb per seconde zijn. Uiteindelijk gaan we toe naar onbeperkte bandbreedte."
Consolidatie
De technologiesector zal volgens McMaster de Europese eenwording zal stimuleren. De technologie stimuleert productiviteit, maar voor het ontwikkelen daarvan zijn wel grote ondernemingen nodig. In Europa is geen plaats meer voor nationale telecombedrijven, maar zal internationaal consolidatie moeten plaatsvinden.
Hij is het niet eens met geluiden dat de Verenigde Staten op technisch gebied zouden voorlopen op Europa. "In de Verenigde Staten zijn de vaste netwerken beter gedereguleerd dan in Europa, maar dat geldt niet voor de draadloze markt. In Europa is de draadloze markt weer beter gedereguleerd."
De groei zal volgens McMaster voor rekening komen van datacommunicatie, niet van spraak. "De exacte cijfers van de voorspellingen zijn niet belangrijk, het gaat erom dat de groei explosief is, en dat het gaat om data. Er heerst veel nervositeit over e-zakendoen in de markt, maar internet zal echt niet verdwijnen."