AMD en Intel hebben vorige week processors aangekondigd met een kloksnelheid van 1 GHz. Daarmee is een mijlpaal bereikt. AMD kwam twee dagen eerder met de bekendmaking en mag zich winnaar noemen in deze marketing-wedren. Analisten zijn sceptisch. Zij wijzen op de gebrekkige de verkrijgbaarheid van de nieuwe chips, zowel los als in PC’s.
De twee chipproducenten struikelden de afgelopen maanden over elkaar heen in hun haast steeds snellere processors aan te kondigen. Hierbij volgden de stappen voorwaarts in kloksnelheid elkaar in een rap tempo op. De verwachting was dat de chipproducenten begin vorige week nog processors op 900 MHz zouden aankondigen, maar die fase is geheel overgeslagen.
Toename
Met het bereiken van de GHz-grens is het einde van dit hanengevecht echter nog niet in zicht. Zowel Intel en AMD als de diverse PC-fabrikanten gaan ervan uit dat de vraag naar snellere machines alleen maar zal toenemen. Enerzijds komt dit voort uit het gebruik van zware applicaties, anderzijds uit de wens computers langer in te kunnen zetten door nu krachtige systemen aan te schaffen.
De nu onthulde GHz-processors vormen het hart van dergelijke PC’s, maar staan alweer op het punt achterhaald te worden. Intel komt namelijk in de tweede helft van dit jaar met chips die zijn ontworpen op basis van de Willamette-kern. Die nieuwe architectuur biedt meer snelheid, rekenkracht én groeimogelijkheden voor die twee factoren. Vice-president Pat Gelsinger van Intel huldigt Willamette als de grote stap voorwaarts. Berichten doen de ronde dat nieuwe processors met deze krachtige kern tegen het einde van het derde kwartaal al verschijnen.
Nieuwe kern
AMD op zijn beurt wil natuurlijk niet achterblijven en werkt aan een eigen nieuwe processorkern die de codenaam Thunderbird draagt. Dat ontwerp bevat onder meer geïntegreerd Level 2 cache-geheugen dat op dezelfde kloksnelheid draait als de processor zelf. Intels nieuwe 1 GHz Pentium III is al voorzien van dergelijk tussengeheugen en presteert daardoor iets beter dan AMD’s Athlon op diezelfde kloksnelheid.
Analisten uiten echter kritiek op het bereiken van de GHz-grens. Zij wijzen op de beperkte beschikbaarheid van zowel Intels als AMD’s superchips. Dat euvel speelt niet alleen bij de nieuwste processors, maar ook bij de nu alweer verouderde voorgangers op lagere kloksnelheden. Deze krapte is ontstaan doordat de twee chipfabrikanten de lanceerdata voor hun producten voortdurend naar voren hebben getrokken om elkaar maar de loef af te steken. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de grens van 1 GHz eind juni doorbroken worden. De nieuwste, snelste x86-compatibele processors zijn dan ook eigenlijk alleen in naam gearriveerd.