In het artikel kregen De hard- en softwarebedrijven voor opslagsystemen liggen niet goed in de Amerikaanse financiële wereld. ‘Storage’ krijgt een lagere waardering van de financieel specialisten. De reden achter deze tik op de vingers, denkt Edwin Adriaanse, is de huidige ‘varkenscyclus’ binnen de internetindustrie.
De Nieuwe Economie kent teveel aanbieders, die ook nog eens een aanbod hebben dat bij veel internetgebruikers niet aanslaat. Teveel betekent geen omzet en winst en een ‘shake-out’ is dan onvermijdelijk. En aangezien de Nieuwe Economie wellicht als maatgevender wordt beschouwd dan de vertrouwde Oude Economie, kan zo’n shake-out leiden tot paniekreacties bij de analisten van Nasdaq en Wall Street.
Maar het artikel ‘Dotcom sleurt opslag mee’ (Computable, 19 januari) beschrijft de Amerikaanse situatie; in Nederland merken we weinig van de teloorgang van de snelle jongens die met behulp van het web en zo spoedig mogelijk een beursgang nastreven. De opslagbehoefte is heel divers en gespreid over de hele economie, zowel de Oude als de Nieuwe. En daar zit ook de crux van het toekomstige succes van opslag. Anders dan bij internetbedrijven waar de opslag van alle webtransacties de overtreffende trap is van alle andere activiteiten, beslaat de gemiddelde opslagbehoefte van een organisatie veel meer onderdelen, zoals financiële gegevens, productiegegevens (erp), verkoop- en marketinginformatie (crm), kortom de hele levensadem van een organisatie. En bij al deze bedrijven staat het woord ‘groei’ in hoofdletters in de businessplannen en daarmee is ook de explosieve groei van data te verklaren. Immers, als je als organisatie de opslag buiten de deur wilt houden, moet je als organisatie nooit en te nimmer meer groeien en moet het streven naar groei voor altijd geweerd worden uit de businessplannen. Maar gelukkig voor verkopend Nederland zijn dat soort organisaties met een nul-groei-optie op de vingers van één hand te tellen.
E-infrastructuur
De tandem opslag-internet is overigens absoluut niet kansloos, integendeel zelfs, want het web is juist één van de belangrijkste krachten achter de groei in data. Het web kent naast de commerciële websites, namelijk ook de websites van organisaties die daar hun e-business exploiteren, vaak gekoppeld aan hun erp-software. Wat is de rol van opslag voor internet en e-business? In de perfecte situatie kom je opslag tegen bij elke succesvolle implementatie van e-business! Overal waar data is, bestaat de behoefte om die data op te slaan.
Een of meerdere ‘network attached’ servers zijn bijvoorbeeld te gebruiken als webserver om de enorme hoeveelheid pagina’s en hits te beheren, of als ‘caching’ server. Naast applicatieservers waarop de e-business-toepassingen en de on-line transacties opgeslagen worden, komen de database- en de opslagservers voor. Dit is ook het kritische gedeelte van een website voor e-business. In die databases staan grote hoeveelheden vitale informatie over klanten en prijzen en deze data kan een belangrijk competitief voordeel geven aan de organisatie. Wanneer deze informatie niet meer beschikbaar is, is het gebeurd met de elektronisch zakelijke activiteiten van de organisatie. Beveiliging en een hoge graad van beschikbaarheid van de data zijn dan ook op dit niveau van buitengewoon belang en daarmee zijn we ook bij de laatste component aangekomen, namelijk opslag.
Om een veilige en solide e-infrastructuur te creëren, moet alle database-informatie verzameld worden op de opslagservers. Binnen de hele e-businessomgeving is opslag dan ook een kritische factor, omdat dit het eindpunt is van al het webverkeer tussen bezoeker en organisatie. Maar ook omdat het waardevolle informatie opslaat zoals klantinformatie, koopgedrag, details over transacties, prijsinformatie, enzovoorts. En aangezien de groei binnen webomgevingen fenomenaal is, is schaalbaarheid ook het toverwoord. Opslag moet even snel kunnen groeien als de informatie die wordt gegenereerd door de zakelijke website. Een ‘storage area network’ (san) biedt die schaalbaarheid omdat het snel een overzicht geeft van de beschikbare opslagcapaciteit. Verder kan de ongebreidelde groei van data binnen het san eenvoudig centraal beheerd worden. Momenteel zijn de kosten voor beheer ongeveer zes keer zo hoog als de aanschaf van de apparatuur. Het streven is dan ook om daar eveneens een nuloptie van te maken.
Geen cyclus
Terugkomend op het begin van dit betoog is het eigenlijk helemaal niet terecht dat de opslagbedrijven op hun vingers zijn getikt. Investeringen in een goede opslagomgeving zijn namelijk niet de oorzaak van de teloorgang in de dotcom-industrie, maar de overdosis aan opportunisme en de gewillige, beursgang-beluste investeerders zijn er grotendeels debet aan. De terugverdientijd van een goede opslagomgeving is bijna gelijk aan de ‘burn rate’ (de snelheid waarmee het geld van de investeerders opraakt) van de dotcommers. Nee, ‘storage’ is en blijft de zeer interessante ict-markt en zelfs een ‘varkenscyclus’ of moderner een ‘dotcomcyclus’ kan daaraan niets veranderen.
Edwin Adriaanse Almere