The Santa Cruz Operation (SCO) heeft plannen onthuld om het eigen besturingssysteem Unixware te migreren naar het 64 bit Merced-platform. Serverfabrikanten Compaq, Data General, Intel, Unisys en ICL hebben steun toegezegd om een robuuste, zware 64 bit-versie van deze Unix-variant te ontwikkelen.
De betrokken bedrijven onthullen geen details over de overeenkomst, maar SCO spreekt van ‘enige miljoenen dollars aan investeringen’. In ruil voor de hulp ontvangen de investeerders vergoedingen die zijn gebaseerd op de toekomstige verkoop van SCO’s Unixware. Daarmee vermijden zij de hoge ontwikkelkosten van eigen Unix-varianten voor Intels Merced-chip. Die processor moet eind 1999 op de markt verschijnen. Bovendien verkrijgen de computerproducenten dankzij deze samenwerking toegang tot een compleet en vooral eenvormig besturingssysteem voor dat 64-bit platform. De huidige 32-bit Unix-varianten verschillen allemaal in meer of mindere mate van elkaar.
SCO wil met de overstap naar Merced en de steun van grote systeemfabrikanten het terrein van grote bedrijfssystemen bereiken. Dat is een grote sprong voor het bedrijf, wiens Unixware tot nog toe vooral voet aan de grond heeft bij kleine en middelgrote bedrijven. Compaq en SCO bevestigen dat zij gezamenlijk Digital Unix en Unixware nader tot elkaar willen brengen. Uiteindelijk moet SCO’s Unix-variant een zwaar 64-bit platform van ‘enterprise’-klasse worden. Daarnaast ontwikkelt de kersverse alliantie ook een 32-bit Unixware-versie voor grote bedrijven.
Geen 64-bit DG-UX
Bijzonder opmerkelijk is de steun van Data General. Die firma brengt nu namelijk de 64 bit-versie van Unixware naar voren als zijn ‘strategische platform-doel’ voor Merced, niet het eigen besturingssysteem DG-UX. Enige tijd terug meldde Data General nog dat het zijn Unix-variant zou vertalen voor de Merced. Het bedrijf heeft deze plannen nu laten vallen.
SCO lijkt de lachende derde met al deze steun. De software-fabrikant hoopt via de Merced-processor zijn voorsprong met Unix-op-Intel te vergroten. Het lijkt erop dat de strijd om dat platform hevig zal zijn, aangezien diverse andere Unix-leveranciers hun varianten ook vertalen en optimaliseren voor de Merced. Hieronder bevinden zich Hewlett-Packard, Sun en Digital (DEC) die de hulp van Intel-expert Sequent heeft ingeroepen.