Na jarenlang getob van de politie met informatisering moet een landelijk gecoördineerde aanpak de 26 korpsen één samenhangende en robuuste politiële informatiehuishouding bezorgen. Daartoe zijn half februari twee organisaties opgericht: een om de behoeften te inventariseren en eenduidig te formuleren, en een om in die behoeften te voorzien.
Het huidige politiebestel (25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten, Klpd), in 1994 gevormd uit 148 gemeentekorpsen en het korps Rijkspolitie, kampt met verouderde systemen die niet met elkaar overweg kunnen. Pogingen de problemen die dat veroorzaakt gecoördineerd op te lossen zijn lang zonder resultaat gebleven. Onder verantwoordelijkheid van de eind 1999 ingestelde Regieraad ICT Politie is een ‘Bestek 2001-2005 voor de vernieuwing van de informatiehuishouding van de Nederlandse politie’ totstandgekomen. Ook is een ‘veranderorganisatie’ opgezet, die de realisering moet begeleiden. Volgens directeur Joop Linthorst van deze organisatie is overal het besef doorgedrongen dat het zo niet langer kan; veel applicaties lopen op hun laatste benen.
Voor de uitvoering van het ict-bestek zijn twee coöperatieve verenigingen opgericht. Van de Coöperatie Informatiemanagement Politie zijn alle regiokorpsen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK, als Klpd-beheerder) lid. Een bureau moet de informatiseringsvraag bundelen en zich daarbij laten voeden vanuit de korpsen, waar afdelingen I&A moeten evolueren tot afdelingen informatiemanagement. De ‘A’-medewerkers bij de politiekorpsen kunnen overstappen naar de aanbodorganisatie, de ICT-Service Coöperatie. Nu zijn in deze vereniging de korpsen vertegenwoordigd; later kunnen ook andere actoren in de politie/justitieketen toetreden.
De aanbodcoöperatie neemt de bestaande ict-voorzieningen van de korpsen over om die de komende jaren op te schonen en om te bouwen tot een samenhangend geheel. Medio dit jaar moet een architectuur op tafel liggen die daarvoor de basis vormt. De inspanningen zijn eerst gericht op realisering van een basisinfrastructuur, concernapplicaties en een serie diensten, ontwikkeld of uitbesteed door de ICT-Service Coöperatie.
De coöperatie biedt de infrastructuur aan vanuit zes bovenregionale rekencentra. Daarbij haakt ze aan bij bestaande samenwerkingsverbanden van de korpsen, zoals die in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, die onder de naam ICT-Zuid in Tilburg een centrum hebben. Verder komen er rekencentra voor Noord/Oost-Nederland en Midden-Nederland, drie voor de randstad, en een landelijk computercentrum. De benodigde investeringen zijn geschat op zo’n 450 miljoen euro.
De aanbodcoöperatie wordt een forse organisatie, zeker als over enkele jaren de vierhonderd man tellende Informatie en Communicatie Technologie Organisatie (ITO) daarin opgaat. De vraag waarom ITO de aanbodkant niet voor haar rekening neemt, beantwoordt Linthorst met een verwijzing naar positie en imago. Het is een BZK-agentschap, waarover de politiekorpsen geen formele zeggenschap hebben..
Bovendien krijgt ITO regelmatig kritiek op haar functioneren, zoals recent bij het C2000-project. Om ITO de ruimte te geven dit project (mobiele spraak/datacommunicatie voor de sector Openbare Orde en Veiligheid) goed af te ronden gebeurt de overgang naar de coöperatie pas over enkele jaren.