De kosten, risico’s, opbrengsten en dreigingen van offshore uitbesteding worden niet goed begrepen, aldus marktonderzoeksbureau Metagroup.
“Bedrijven neigen naar uitbesteding als kostenbesparing, maar zien de verborgen kosten vaak over het hoofd, waardoor besparingen niet zo hoog zijn als gehoopt en bedrijven teleurgesteld zijn in het uitbestedingstraject”, aldus Stan Lepeak, onderzoeker bij Metagroup. “Daarnaast wordt de markt in lage-lonenlanden ook volwassen en dus duurder. Het verschil tussen Amerikaanse, West-Europese en Indiase bedrijven wordt steeds kleiner. Een groot aantal Indiase softwarebedrijven heeft een volwassen methodologie en een hoog kwaliteitsniveau, hetgeen tot gevolg heeft dat uitbesteding aan zo’n bedrijf duurder is dan het ooit was.”
Het uitbestede werk wordt steeds diverser. Werden aanvankelijk alleen nog programmeerklussen aan de andere kant van de wereld uitgevoerd, nu worden ook applicatiebeheer en -configuratie uitbesteed. Daarnaast is er een trend te zien in de uitbesteding van bedrijfsprocessen. “Daardoor gaan ook beveiligingsaspecten een rol spelen”, zegt Michael Doane van Metagroup. “Ook het intellectueel eigendom kan in gevaar komen bij uitbesteding naar nieuwe, opkomende markten. China bijvoorbeeld erkent geen eigendommen, laat staan intellectuele eigendommen.” Natuurlijk zijn er ook de voor de hand liggende problemen, zoals de taalbarrière, de cultuur en het tijdsverschil.
Angst
Vooral in Amerika is men bang voor het verlies van banen ten gevolge van uitbesteding. Dit komt voornamelijk omdat de presidentskandidaten er een item van hebben gemaakt. “Men vindt dat een baan niet moet worden uitbesteed als ook een Amerikaan het werk kan doen”, zegt Metagroup-onderzoeker Kip Martin.
Lawrence Katz van de Universiteit Harvard wijst echter op het macro-economische effect dat bedrijven vanzelf efficiënter gaan werken en er altijd banen zullen verdwijnen als gevolg daarvan. Martin: “In de normale industrie is dat punt na twintig jaar bereikt; in de it is dat na vier tot vijf jaar. De ontwikkelingen gaan nu eenmaal sneller in de it-sector. Hoe je het ook wendt of keert, er zijn altijd verliezers bij een uitbestedingsproject, maar offshore uitbesteding zal nooit verdwijnen.< BR>